29.05.2021 16:31
для всіх
3842
    
  9 | 9  
 © Дано:

Вправа № 4

8 кл, фізика, Бар’яхтар, Довгий

Розв’язки задач з Вправи № 4 за підручником фізика 8 клас (В. Г. Бар’яхтар, Ф. Я. Божинова, С. О. Довгий, О. О. Кірюхіна). Подані відповіді та відео-підказки до завдань (1, 2, 3, 4, 5, 6) допоможуть перевірити, чи правильно було виконане домашнє завдання.

Щоб отримати повний доступ до відповідей ГДЗ без обмежень спочатку підпишіться на youtube-канал "Дано:"

Підписатися на Дано

Пам’ятай, подані розв’язки з ГДЗ (Готові Домашні Завдання) треба використовувати лише як підказки.

Вправа № 4 до §4 «Способи зміни внутрішньої енергії»

1. Чим відрізняються способи нагрівання рук за допомогою тертя та внаслідок взаємодії з тілом, яке має вищу температуру?

Відповідь:

При розтиранні ми виконуємо роботу. При торканні чогось теплого енергія передається внаслідок теплопередачі.


2. Наведіть два способи запалювання сірника: а) виконанням роботи; б) теплопередачею.

Відповідь:

а) требо сірник в коробок;

б) підносимо сірника до вогню.


3. Чому військові, що десантуються з гелікоптерів по канатах, вдягають рукавички?

Відповідь:

Внаслідок виконання роботи (подолання сил тертя) відбувається сильне нагрівання між рукою та тросом. Рукавички допомагають не стерти та не обпекти шкіру.


4. Чи істинним є твердження, що під час теплопередачі енергія завжди переходить від тіла з більшою внутрішньою енергією до тіла з меншою внутрішньою енергією? Свою відповідь обґрунтуйте.

Відповідь:

Ні, більша внутрішня енергія не значить більша температура. Наприклад, два тіла однакової температури матимуть різну внутрішню енергію, якщо їхні розміри будуть відрізнятися. І більшу енергію матиме більше тіло.


5. Наведіть приклади зміни внутрішньої енергії тіла, коли водночас виконується робота та відбувається теплопередача. Чи може в таких випадках внутрішня енергія залишитися незмінною?

Відповідь:

В двигунах автомобілів, мотоциклів, скутерів бензин при згорянні нагріває поршень та виконує водночас роботу. При цьому внутрішня енергія поршня не змінюється, адже його робоча температура приблизно стабільна.


6. Згадайте та запишіть основні положення молекулярно-кінетичної теорії будови речовини.

Відповідь:

У 7 класі в параграфі «Будова речовини. Молекули. Атоми» вивчались три основні положення молекулярно-кінетичної теорії:

1) Усі речовини складаються з частинок — молекул, атомів, йонів; між частинками є проміжки.

2) Частинки речовини перебувають у безперервному безладному (хаотичному) русі; такий рух називають тепловим.

3) Частинки взаємодіють одна з одною (притягуються та відштовхуються).

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!