14.12.2021 22:28
для всіх
7338
    
  32 | 33  
 © Поліанна М

Роль маятника у вивченні фізичних властивостей Землі

Роль маятника у вивченні фізичних властивостей Землі

Здається, що може дати у вивчення Землі звичайний маятник? Адже це просто кулька на невагомій нерозтяжній нитці, яка здійснює періодичні рухи – коливання. Але досліджуючи цей найпростіший пристрій, в XVII столітті голландський учений Крістіан Гюйгенс вивів цікаву формулу визначення періоду коливань. Згідно неї, період прямо пропорційний довжині маятника та обернено пропорційний прискоренню вільного падіння. Більш не від яких параметрів він не залежить. Це й використовували учені, здійснюючи перші дослідження фізичних властивостей Землі.

Якщо довжина нитки є сталою величиною, як і період коливань для певного маятника, котрий можна визначити за допомогою годинника чи секундоміра, у нас лишається прискорення вільного падіння, як єдина величина, яка може змінюватися. І це дійсно так, проводячи дослідження на різних висотах відносно рівня моря, відносно різної географічної широти, можна помітити, що дане прискорення почне змінюватися. Аналогічно прискорення вільного падіння може мінятися в залежності від будови земної кори. Тобто зменшення прискорення вкаже, наприклад, на поклади торфу, нафти чи газу, а збільшення – на багаті металеві руди. І такі графіометричні розвідки можна проводити користуючись лише звичайним математичним маятником.

Тобто маятник в свій час допоміг зважити Землю, визначити її форму, відкрити закони падіння тіл та багато іншого. Ще Галілей завдяки ньому виконав ряд відкриттів, які потім довершив Ньютон. Це був час формування фізики, а математичний маятник – перший вагомий прилад, який допоміг в цьому.

Як бачимо, роль маятника у вивченні фізичних властивостей, є значною роллю в історії вивчення Землі. При цьому даним методом можна користуватися навіть зараз і навіть за межами нашої планети. Цей простий прилад, котрий можна миттєво зробити з підручних речей, може допомогти за кілька хвилин визначити прискорення вільного падіння на Місяці, Марсі чи іншому космічному об’єкті, який підкоримо. І для цього потрібно лише знати шкільну фізику.


PlayРоль маятника у вивченні фізичних властивостей Землі


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!