31.01.2022 14:17
для всіх
974
    
  2 | 2  
 © Поліанна М

Ваші поради прем’єр-міністру: чи доцільно розвивати альтернативну енергетику в Україні

Ваші поради прем’єр-міністру: чи доцільно розвивати альтернативну енергетику в Україні

Шановний пане прем’єр-міністре України, мені здається, що альтернативна енергетика нашої країни недостатньо розвинута. І це треба виправляти, адже за нею майбутнє. Доказом в першу чергу є те, що усі найбільш розвинені держави світу користуються відновлювальними джерелами енергії, закриваючи потрохи традиційні сектори. Альтернативна енергетика там на першому плані і її відсоток з кожним роком лише зростає.

Завжди як аргумент для розвитку технологій відновлюваної енергетики наводять те, що джерела енергії, що не відновлюються, мають термін свого існування. Вони колись будуть вичерпані. Різні прогнози є щодо вичерпання цих джерел. Хтось каже, що газу вистачить на 40 років, нафти – на 70 р., а кам`яного вугілля – на 300 р. Здається, це не так швидко, але й ці терміни є відчутними. Це перше.

Друге: дедалі більше подовжуються шляхи доставки цього ресурсу до місця використання, оскільки родовища йдуть все далі від цивілізації. Подовжується шлях доставки, а це вартість доставки. А якщо брати, наприклад, доставку морем, то це ще колосальні екологічні ризики, пов`язані з аваріями танкерів, газовозів і так далі. Або екологічні ризики, пов`язані з добуванням цього палива. Наприклад, аварія з нафтовою платформою в Мексиканській затоці, коли вилилося 5000000 барелів нафти, в свій час зробила колосальну екологічну катастрофу. Те ж саме з популярною в Україні атомною енергетикою. Чорнобиль показав, що один вибух на енергоблоці може винищити тисячі гектарів території на тисячі років. І це точно не зможуть компенсувати видобуті кіловати енергії на усіх наших АЕС за весь час їх існування.

Тобто ці фактори – економічні, соціальні, екологічні – вони змушують шукати джерела, які є альтернативою існуючим системам енергопостачання, є більш екологічно чистими та згодом, у тому числі стануть і економічно ефективними. Прогноз показує, що, наприклад, вітроенергетика вже зараз вийшла на паритет із традиційними установками. Сонячна енергетика вийде десь у найближчі роки на паритет. Те, що їхня вартість вже нижча за вартість атомної енергетики, – це факт. Усі прогнози, зокрема, Міжнародного енергетичного агентства показують такі терміни забезпечення конкурентоспроможності даних технологій.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 27.04.2023 18:28  Олександракунар => © 

Хороший реферат