29.01.2022 14:07
для всіх
5753
    
  10 | 11  
 © Поліанна М

Теплові процеси в тілі людини

Теплові процеси в тілі людини

Людський організм постійно виробляє тепло, щоб тримати температуру тіла на позначці 36.6 градусів Цельсія. Внаслідок м’язової діяльності та при обміні речовин організм створює дану теплову енергію в більшій чи меншій мірі. І в звичайних умовах ми навіть не помічає свою температуру. Але ось при маленькій зміні навіть в пів градуса, нам одразу хочеться залізти під ковдру та попити теплого чаю з малиною.

Звичайно, для людини дуже важлива температура навколишнього середовища. Оптимальною рахується значення 27⁰С. Маленька зміна її в меншу чи більшу сторону одразу запускає в тілі людини процеси контролю внутрішньої температури.

При збільшенні температури вище 27⁰С в першу чергу вмикається потовиділення. З уроків фізики у 8 класі ми знаємо що для випаровування, речовина потребує енергії, точніше, вилітають з поверхні завжди найшвидші молекули, лишаючи менш рухливі. Тобто при випаровуванні води зі шкіри людини її поверхня охолоджується. Другий фактор захисту від перегріву, це перерозподіл кровообігу, щоб відводити тепло від внутрішніх органів на зовнішню частину тіла. Це все дозволяє охолодити тіло, щоб не настала гіпертемія (перегрівання).

При зниженні температури нижче 27⁰С організм теж вмикатиме захисті функції, але вже зі зворотнім ефектом. Кровообіг перерозподіляється до внутрішніх органів, щоб зупинити їх охолодження. В цьому, доречі, причина замерзання пальців, які знаходяться якнайдалі і не отримують потрібний обігрів кровоносними судинами. Далі тіло починає дрижати, щоб згенерувати енергію за рахунок роботи м’язів для зігрівання життєвоважливих внутрішніх органів. І останнє, це «гусяча шкіра» (відчуття, наче «мурашки по тілі побігли»), яка являється атавізмом і в реальності ніяк не допомагає зберігати тепло. Прадавні люди, які мали густий волосяний покрив шкіри, завдяки цьому явищу піднімали його, чим покращували теплоізоляцію шкіри. Працює дуже просто, при холоді (а інколи при переляку) нервова система скорочує мускулатуру волосяних фолікул, м’язи яких і піднімають волоски. Це можна помітити на котах, які здаються товстішими та з густішою шорсткою взимку на вулиці, ніж вдома в теплі.

Ці усі вищезгадані фактори допомагають людині підвищити чи зменшити температуру тіла на кілька градусів. Але можливості, звичайно, не безграничні, тому при довгостроковій зміні температури чи високих перепадах, тіло не зможе її стабілізувати. Для цього ми повинні використати зовнішні фактори – одяг. Теплий пуховик чи шуба легко допоможуть зберегти тепло, а сучасні костюми, можуть підтримувати терморегуляцію при будь-якій погоді. А ще краще, просто повернутися в затишний дім.


PlayТеплові процеси в тілі людини


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!