04.02.2022 19:53
для всіх
5577
    
  7 | 7  
 © Поліанна М

Атомна енергетика України

Атомна енергетика України

За кількісним уявленням виробників електроенергії в Україні: 4 атомні електростанції; 15 теплоелектростанцій, 2 з яких залишилися на непідконтрольній території; 43 ТЕЦ, 10 з яких перебувають на непідконтрольній території; основу гідроенергетики України становить каскад із 6 великих ГЕС на Дніпрі, а також Ташлицька ГАЕС на річці Південний Буг. Усього функціонує 8 ГЕС та 3 ГАЕС.

На сьогодні в Україні найдешевша електроенергія – атомна та гідро, найдорожча – «зелена» – із сонця, вітру. Атомні електростанції (АЕС) становлять 51%, вони працюють за рівномірним графіком та створюють енергетичну базу протягом доби. АЕС дуже повільно нарощують або зменшують потужність, тож різкі маневри просто небезпечні. В результаті атомні електростанції не можуть збільшувати виробництво під час вечірніх піків та зменшувати його вночі, коли настає «нічний провал» у споживанні електроенергії. Теплоелектростанції (ТЕС) – 27%, найчастіше це маневрені потужності зі швидким реагуванням на зміни споживання, найчастіше такі станції працюють на спалюванні вугілля, газу чи мазуту.

Атомна енергетика України розвивається та набирає обертів. Є плани про будівництво нових енергоблоків на діючих АЕС, які уже втілюються. Є плани по модернізації існуючого потенціалу, які теж вже працюють. Атомна енергетика нашої держави знаходиться на дуже високому рівні, про що варто сказати більш детальніше.

Відразу хочеться зазначити, що заходи щодо продовження термінів експлуатації енергоблоків АЕС є першочерговим завданням для атомної енергетики України, і про це прямо заявлено у головному енергетичному документі країни «Енергетична стратегія України до 2035 року». Це не новаторство України, як це намагаються представити деякі «енергетичні професіонали», міжнародний досвід подібної діяльності для енергоблоків, що діє, наочно демонструє реалістичність продовження їх експлуатації до 60 років (тобто на 30 років, у США термін експлуатації кількох енергоблоків АЕС вже продовжено до 80 років). Аналогічний підхід застосовується і щодо енергоблоків з реакторами типу ВВЕР, які, крім України, експлуатуються у Фінляндії, Угорщині, Чехії, Словаччині та в РФ.

Для забезпечення продовження експлуатації, для кожного енергоблоку АЕС реалізується програма досліджень, перевірок та заходів, що забезпечують необхідний рівень безпеки та надійності в умовах довгострокової експлуатації. Вимоги до організації подібних робіт визначені національними нормативними документами та відповідають міжнародним рекомендаціям та стандартам (у тому числі стандартам МАГАТЕ з безпеки АЕС).

В Україні продовження експлуатації енергоблоків відбувається за формулою 10+10. Ліцензію на надпроектну експлуатацію терміном на 10 років вже отримали 5 енергоблоків типу ВВЕР-1000 (ЗАЕС-1, 2, 3; ЮУАЕС-1, 2). Ухвалення рішення про продовження експлуатації діючих енергоблоків з реакторами ВВЕР-1000 на 10 років пов`язане аж ніяк не з недостатньою надійністю експлуатації за межами десятирічного періоду, а з тим, що переоцінка безпеки енергоблоків має проводитися кожні 10 років. Саме тому Держатомрегулювання України ухвалило рішення видавати ліцензію на надпроектну експлуатацію енергоблоків типу ВВЕР-1000 не одразу на 20 років, а окремо ліцензувати два десятирічні періоди. При цьому технічний стан та рівень безпеки енергоблоків, суттєво підвищені завдяки заходам щодо продовження термінів експлуатації, показують, що є всі підстави для забезпечення їхньої безпеки протягом наступного 10-річного періоду.

У 2008-2009 роках на всіх енергоблоках українських АЕС у рамках спільного проекту України, Європейської Комісії та МАГАТЕ було проведено унікальну за масштабами виконаних робіт комплексну оцінку безпеки. П`ятнадцять місій, до яких увійшли експерти МАГАТЕ та Єврокомісії, ретельно перевірили українські АЕС та встановили їхню відповідність вимогам МАГАТЕ з ядерної безпеки.

У нас затверджено та реалізується комплексна програма підвищення безпеки атомних енергоблоків (КСПБ), яка свого часу була доповнена так званими постфукусімськими заходами (аналіз причин аварії на японській АЕС «Фукусіма», хоча причини цієї аварії дуже далекі від природних умов України). Комплексна програма підвищення безпеки в Україні виконується у повному обсязі та є обов`язковою при прийнятті рішень щодо продовження експлуатації. Енергоблоки, для яких продовжується термін експлуатації, суттєво модернізуються, а їх показники безпеки перебувають на рівні, що відповідає чинним національним нормативним документам, а також рекомендаціям МАГАТЕ та інших міжнародних організацій.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!