10.02.2022 18:21
для всіх
1742
    
  7 | 8  
 © Поліанна М

Ультрафіолетове очищення води

Ультрафіолетове очищення води

Водопровідна вода потребує регулярного очищення. Але не всі мікроби гинуть після кип`ятіння чи хлорування. Сучасне ультрафіолетове (УФ) знезараження води майже повністю справляється з патогенними мікроорганізмами і «не залишає слідів» – реагентів та інших побічних продуктів.

Суть та принцип дії ультрафіолетових установок

Системи УФ-фільтрів впливають на патогени випромінюванням у діапазоні 250-270 нм. Наукові дослідження підтверджують, що цей інтервал електромагнітних хвиль дає максимально результативне знезараження. В уражених клітин зникає здатність до репродукції. У цьому стані вони є безпечними для людини.

Сучасне ультрафіолетове очищення води миттєво усуває майже всі види хвороботворних бактерій та вірусів. Розглянемо, як цей процес відбувається в устаткуванні.

Установки мають просту конструкцію. Це металеві труби, якими вода прямує до резервуару. Там знаходяться ультрафіолетові лампи у водонепроникному кварцовому чохлі. Водний потік, що рухається, безперервно омиває його, отримуючи при цьому необхідний заряд опромінення. Його джерелом є газорозрядна лампа. Як правило, для знезараження води у таких лампах використовується ртуть. Тиск ртутних пар і визначає довжину електромагнітних хвиль, що випромінюються.

УФ знезараження не впливає на фізико-хімічний склад води

І це не єдина перевага очищення ультрафіолетом. Розроблений американськими вченими метод, завдяки високій результативності та легкості обслуговування, став популярним практично у всіх країнах світу.

Сучасні системи УФ-очищення – це безліч переваг:

  • Висока ефективність – гинуть як вегетативні, і спорообразуючі бактерії, яких «не бере» хлорування.
  • Стабільність хімічних показників та фізичних властивостей води після деактивації.
  • Зручність в експлуатації – на відміну від хімічних методів, знезараження води ультрафіолетом не потребує багато клопоту:
    • спеціальних знань;
    • допоміжної системи безпеки;
    • додаткового персоналу з обслуговування.
  • Немає обмежень щодо верхньої дози випромінювання.
  • Компактність УФ стерилізаторів.
  • Безпека для екології.
  • Невисока вартість.

Недоліки УФ знезараження, про які слід знати

Перш ніж почати знезараження води ультрафіолетовим випромінюванням, необхідно зробити ретельний аналіз. За результатами легко визначитися, чи підходить ультрафіолетове очищення води безпосередньо до ваших умов.

Очищення води ультрафіолетом, як і будь-який інший спосіб, має деякі мінуси:

  • Не діє при очищенні каламутної води – потрібна попередня фільтрація.
  • При тривалому контакті з водою підвищеної жорсткості потрібне постійне очищення ламп від вапняних відкладень.
  • Не очищає від хімікатів, свинцю, азбесту.
  • Є ризик повторного забруднення.

Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!