14.02.2022 21:30
для всіх
1372
    
  5 | 5  
 © Поліанна М

Вплив електричного струму на організм людини

Вплив електричного струму на організм людини

Внаслідок дії електричного струму на організм виникають різні порушення його життєдіяльності аж до повної зупинки серця та пригнічення роботи легень. Від поєднання характеристик електричного струму залежать його ушкоджуючі можливості у конкретних умовах.

Чинники, що впливають на результат ураження організму людини електричним струмом:

1. Сила струму.

2. Рід струму (постійний чи змінний). Постійний струм напругою до 300-500 – менш небезпечний, ніж змінний, але при більшій напрузі постійного струму – небезпека отримати від нього смертельну травму значно зростає (при більш високих значеннях постійний струм більш небезпечний внаслідок його електролітичної дії). Можливості травмування у змінного та постійного струму напругою 500 В приблизно рівні.

Проскрольте таблицю вліво →

Струм, що проходить через людину

Характер впливу

Змінний струм (50-60 Гц)

Постійний струм

0,5-1,5 мА

Початок відчуття, легке тремтіння пальців рук

Не відчувається

2,0-3,0 мА

Сильне тремтіння пальців рук

Не відчувається

5,0-7,0 мА

Судоми в руках

Сверблячка, відчуття нагрівання

8,0-10,0 мА

Руки важко, але можна відірвати від електродів. Сильні болі в пальцях, кистях рук та передпліччі

Посилення нагрівання

20-25 мА

Параліч рук, відірвати їх від електродів неможливо. Дуже сильний біль. Дихання утруднене

Ще більше посилення нагрівання. Незначне скорочення м`язів рук

50-80 мА

Параліч дихання. Початок фібриляції серця

Сильне відчуття нагрівання. Скорочення м`язів рук. Судоми, утруднення дихання

90-100 мА

Параліч дихання. При тривалості 3 с і більше – параліч серця

Параліч дихання

3. Частота електричного струму. Небезпека дії струму знижується зі збільшенням частоти. При частоті змінного струму від 40 до 60 Гц небезпека смертельного пошкодження є найбільшою. При значному збільшенні частоти струму, наприклад, до 10000 Гц і вище, навіть при великій напрузі (1500 В) та силі струму 2-3 ампера пошкодження не виникають.

4. Тривалість дії струму. При тривалій дії електричного струму через потовиділення знижується опір шкіри людини.

5. Шлях електричного струму. Найнебезпечніше, коли струм проходить через життєво важливі органи.

6. Загальний опір тіла людини та її окремих частин різняться. Наприклад, при знятому роговому шарі шкіри, опір внутрішніх органів не перевищує 800 Ом. Нормальна суха шкіра має опір 10 – 100 кОм, волога – 1000 Ом. Прийнято вважати, що опір тіла людини дорівнює 1000 Ом.

7. Стан шкірних покровів осіб, які вживали етиловий алкоголь, сприяє ураженню електричним струмом.

8. Індивідуальні властивості організму людини. Здорові та фізично міцні люди легше переносять вплив електричного струму, ніж хворі та ослаблені. Менш стійкі до впливу електричного струму – діти та люди похилого віку.

9. Має значення площа контакту людини зі струмоведучими частинами.

10. Ризик ураження електричним струмом та тяжкість наслідків збільшуються, наприклад, у вологому середовищі, під час дощу чи снігопаду.

11. У приміщеннях з підвищеною небезпекою та у приміщеннях без підвищеної небезпеки – небезпечною вважається напруга вище 42 В. У особливо небезпечних приміщеннях та зовнішніх електроустановках – небезпечним вважається напруга вище 12 ст.

Основні джерела ураження електричним струмом:

1. Оголені дроти під напругою.

2. Незаземлені корпуси пристроїв, що опинилися під напругою (порушення ізоляції та замикання провідника під напругою на корпус чи інші причини).

3. При високій напрузі електричного струму пошкодження людини може відбуватися без безпосереднього контакту з провідником на відстані від нього, особливо в сиру погоду, коли повітря має підвищену електропровідність. Травма можлива на відстані до 30 см і навіть більше при знаходженні людини біля високовольтної лінії передачі.

4. При попаданні на землю струмонесучого дроту лінії високовольтної передачі, людина, що йде по землі в районі, до десяти кроків від дроту може отримати пошкодження від так званої крокової напруги. Струм проходить з однієї ноги в іншу, від судоми ніг людина може впасти і тоді шлях електричного струму може пройти через область серця або голову, що призведе до смерті.

5. Ушкодження від атмосферної електрики. Блискавка є електричним розрядом, напруга струму в якому досягає мільйонів вольт, сила струму – сотень тисяч ампер. Вражаючими факторами під час блискавки будуть: величезний електричний струм; світловий та звуковий вплив; ударна хвиля; а також механічна та теплова енергія, що виходять від перетворення електричної енергії. Дія блискавки подібна до дії електричного струму дуже високої напруги і великої потужності. Тривалість дії обмежується частками секунди. Поразка атмосферною електрикою не завжди закінчується смертю, травма може закінчитися розладом здоров`я того чи іншого ступеня.

6. Вплив електричним струмом може спричинити рух тіла та подальшу травму (наприклад, різке відсмикування руки з викруткою та поранення нею, розгинання тіла та удар головою тощо).

Електричний струм впливає на організм людини загалом за шоковим типом, призводячи до розладу дихання та кровообігу. При проходженні струму через тканини тіла він надає сильну больову дію на рецептори, нерви, викликає хворобливі судоми м`язів та спазм судин. У сукупності дані болючі впливи викликають больовий шок. Як правило, при значній інтенсивності електричного струму смерть настає майже миттєво від зупинки дихання та серцевої діяльності.

При ураженні людини електричним струмом, що супроводжується зупинкою серцевої та дихальної діяльності, людина може бути повернена до життя за допомогою активних реанімаційних заходів у вигляді закритого масажу серця та штучного дихання. Звичайно ж, реанімувати можна тільки тих постраждалих, у яких вплив струму не викликав грубих руйнувань органів і тканин тіла. Перш ніж приступати до таких дій, важливо переконатися, що контакту тіла жертви з струмоносієм вже немає.

Викладене вище пояснює, чому дуже важливо:

  • Вміти надати першу допомогу
  • Дотримуватися техніки безпеки
  • Правильно виконувати проектування, монтаж та ремонт електричної частини будь-яких пристроїв.

Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!