31.05.2021 23:09
для всіх
5872
    
  12 | 12  
 © Поліанна М

Дія електричного струму на організм людини

Дія електричного струму на організм людини

Електрика дала людині багато того, без чого нинішній світ не видався б нормальним. Однак струм також може нашкодити, причому з летальним результатом.

Перш за все потрібно розглянути те, як небезпечні для людини струми впливають на людський організм. Якщо порівнювати його з іншими небезпечними явищами, то основну різницю складе той факт, що у струму немає ні кольору, ні запаху. Електричний струм фактично невидимий для людини, але це абсолютно не означає, що його зіткнення з тілом безпечне. В основному він впливає наступним чином:

Термічний вплив. Він виражається в опіках по всьому тілу, а також сильному нагріванні судин і нервових закінчень.

Електролітичний вплив. При цьому відбувається розкладання крові та інших рідин в організмі. Воно проходить за допомогою електролізу, що також зачіпає фізико-хімічну складову рідини в організмі. Якщо ж говорити простіше, то кров загусає, заряд білків змінюється і в організмі починається пароутворення.

Біологічний вплив. В цьому причина всіх судом і скорочень, так як дія електроструму закономірно супроводжується впливом на всі органи.

Тепер, коли є основи, можна перейти до величин, що і є самими небезпечними для життя людини.

Висока напруга

В першу чергу відзначимо, що думати про наявність небезпечного і безпечного електричного струму помилково – будь-який вплив негативний, відрізняється лише ступінь шкоди. Причина, по якій одна людина постраждає менше, а інша – більше, обумовлена ​​внутрішнім опором. Він ж залежить від товщини шкіри, рівня вологості приміщення, в якому відбулося зіткнення, і тіла людини, а також шлях струму.

І цьому треба приділити окрему увагу, тому що найнебезпечніше протікання струму для життя людини або через ногу і голову, або через руку і голову. Це пояснюється тим, що струм проходить через серце, мозок та легені. І якщо напруга постійного або змінного струму при цьому велика, то в гірших випадках це викликає зупинку серця або органів дихання.

Встановлено, що постійний струм для людини трохи безпечніший за змінний, якщо все відбувається в рамках мереж до 500 В. І варто напрузі почати рости, разом з нею зростає небезпека для людини.

Однак це не все, тому що важливо також враховувати частоту мережі. Якщо взяти для розгляду 500 Гц, то дана частота більш безпечніша, ніж промислові 50 Гц. Обумовлено це тим, що з підвищенням частоти поступово проявляється скін-ефект, суть якого полягає в проходженні струму по поверхні провідника, завдяки чому внутрішні органи струм не зачепить.

Фінальне ж значення небезпеки струму для людини є час. Якщо тіло довго перебуває під постійним струмом або змінним, то шкода буде вищою, ніж короткочасний удар. І, хоча тут також потрібно враховувати силу струму, щоб дати однозначну відповідь, але чим менше часу під впливом, тим краще.

Електричний удар

Крім іншого, потрібно також враховувати інші дії, які створює постійний та змінний струм, проходячи через тіло людини. До таких дій відносять:

Електричний удар. Він провокує порушення всіх тканин, що призводить до судом і їх наслідків. У числі таких можуть бути втрата свідомості, порушення дихання або роботи серця, а також летальний результат.

Електрична травма. Це пошкодження, що наносяться тілу безпосередньо. Існує два різновиди таких електричних травм:

Електричний опік. Він ділиться на струмовий, що представляє собою проходження струму через все тіло, а також дуговий, поява якого відбувається між провідником і людиною. Його можна чітко визначити по тій дузі, що з`являється при контакті. І він також в кілька разів небезпечніше струмового, так як його температура може в кілька разів бути вищою.

Металізація шкіри. Явище, що проявляється в попаданні частинок металу в шкіру. Наслідком цього стає підвищення провідності і велика травмонебезпека.

Пам`ятати варто також про електричні мітки, що представляють собою місця, куди струм увійшов і звідки він вийшов.

Будемо обережні! Завжди обходимо небезпечні ділянки, а також пам’ятаємо та суворо дотримуємось правил техніки безпеки при роботі з електроприладами.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 18.10.2021 15:22  М_Прохорова => © 

Ви молодець