22.02.2022 17:05
для всіх
1486
    
  4 | 4  
 © Поліанна М

Навіщо пішоходу на одязі світловідбиваючі поверхні. Як такі поверхні використовують автомобілісти

Навіщо пішоходу на одязі світловідбиваючі поверхні. Як такі поверхні використовують автомобілісти

Проблема «темних» пішоходів знайома всім водіям. За статистикою кількість пригод за участю пішоходів, у тому числі і дітей, у темний час доби, втричі вища, ніж у світлий час. Для того, щоб людина, яка перебуває за кермом, зуміла відреагувати на раптову постать, що з`явиться у світлі фар, потрібно 2 секунди. За цей час автомобіль проїде 50 метрів. При цьому помітити в темноті людину автомобіліст може на відстані до 50 метрів. Виходить, що шансів вчасно загальмувати чи навіть обминути перехожого на проїзній частині немає. Але світловідбивачі на одязі пішохода збільшують дану відстань до 150-200 метрів при ближньому світлі та до 300-350 метрів – при дальньому освітленні. Цього достатньо, щоб шофер встиг оцінити ситуацію та об’їхати людину, адже у нього на роздуми лишиться 15-25 секунд.

Світловідбивач робить пішохода більш помітним. Видимість збільшується в 5-10 разів.

Світловідбивач робить пішохода більш помітним. Видимість збільшується в 5-10 разів.

Наявність спеціальних світловідбиваючих елементів на одязі пішоходів реальна можливість їх убезпечити!

Що ж таке цей магічний світловідбивач? Світловідбивач – це спеціальний аксесуар, який кріпиться до одягу, рюкзака або до сумки, який яскраво відбиває світло фар, дозволяючи водієві здалеку побачити пішохода, а значить – вчасно зреагувати та уникнути можливої ​​ДТП. Працює він за принципом катафотів, тобто складається з маленьких мікропризм, які за принципом повного відбивання, який вивчаємо на уроках фізики у 9 та 11 класах, повертають світлові промені в зворотному напрямку.

Світловідбивач є ефективним засобом безпеки для дітей та дорослих, велосипедистів та просто учасників руху у темний час та за умов поганої видимості: сутінки, дощ, сніг чи туман. Статистика показує, що у тих країнах, де використання світловідбиваючих елементів стало обов`язковим для всіх пішоходів, аварійність у темний час доби знизилася у 6 разів.

І хоча світлий, яскравий одяг або якась блискуча деталь – наприклад, жовтий або білий шарф, шапка — роблять пішохода набагато помітнішим у темний час доби. Але значно ефективніше позначають пішого, як учасника руху, елементи в одязі з матеріалу зі світловідбивачим ефектом. У темний час доби водії автомобілів виявляють пішохода, що має світловідбивачі, зі значно більшої відстані порівняно з пішоходом, що їх не мають.

За формою світловідбивач може бути будь-яким (коло, квадрат, прямокутник, трикутник, ромб, фігурний елемент складної форми тощо). Рекомендовані розміри світловідбивачів для нанесення на одяг: будь-яка форма із загальною площею не менше 5 см2.

Світловідбивач потрібно прикріпити до верхнього одягу, рюкзаків, сумок, велосипедів так, щоб при переході через проїжджу частину на нього потрапляло світло фар автомобілів, і він завжди був видимий водіям. Для цього світловідбивач повинен вільно звисати на шнурку. З його допомогою світловідбивач легко кріпиться на рюкзаках, сумках, одязі, дитячих візках, нашийниках собак і т. д. Необхідно помістити його таким чином, щоб він міг вільно рухатися і розгойдуватися і бути видимим з усіх боків.

За даними статистики, найбільш аварійно-небезпечними ділянками, де відбувається найбільше ДТП, є перехрестя. Тому необхідно, щоб вас було помітно водіям автомобілів, що рухаються і в той, і в інший бік.

При русі вздовж дороги (наприклад, за містом) рекомендується кріпити світловідбивачі з обох боків одягу, щоб його було видно водіям, як зустрічного, так і попутного транспорту.

В багатьох країнах Європи, світу та України (п. 4. 4. ПДР України) світловідбивачі є обов’язкових елементом одягу в темну пору. Згідно з законами багатьох країн, при переході дороги та русі узбіччям або краєм проїжджої частини у темний час доби або в умовах недостатньої видимості пішоходи зобов`язані мати при собі предмети зі світловідбивачими елементами та забезпечувати видимість цих предметів водіям транспортних засобів. При цьому в Європейському Союзі такі відбивачі мають бути сертифіковані.

Крім того, розробники самих автомобілів теж використовують дані поверхні. Майже усі фари в авто мають світловідбивну структуру. Це зроблене для того, щоб на випадок аварії та відсутності живлення, фари все рівно виконували свої функції. Також обов’язковим елементом, який має мати кожен автомобіліст, є світловідбивний сигнальний жилет та спеціальний аварійний знак на випадок ДТП.

Пам’ятаємо, світловідбивач не примха, він щоденно рятує життя.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!