21.12.2020 23:12
для всіх
4129
    
  15 | 18  
 © Поліанна М

Гальма автомобіля як гідравлічна машина

Гальма автомобіля як гідравлічна машина

Гальмівна система автомобіля входить в число механізмів, що забезпечують безпеку руху. Основним завданням її є забезпечення зниження швидкості руху аж до повної зупинки авто шляхом впливу на його колеса.

У легкових автомобілях великого поширення отримав гідравлічний тип приводу гальм. В цілому робоче гальмо складається з п`яти елементів, по-черговість розташування яких виглядає так:

педаль; підсилювач (вакуумний); головний гальмівний циліндр; трубопроводи; робочі циліндри (що входять в конструкцію виконавчих механізмів).

Гальмівна система авто

В основу роботи всієї системи покладено таку властивість рідини, як відсутність зміни об’єму при створенні тиску на неї (вона не стискається).

Завдяки цьому і існує можливість використання рідини в якості елемента для передачі зусилля.

Принцип роботи такої системи дуже простий: водій прикладає зусилля, натискаючи на педаль, а наявний в конструкції підсилювач підвищує цю силу. Далі зусилля передається на поршні головного циліндра. Ті, переміщаючись, створюють тиск на рідину, через що вона видавлюється з циліндра, і по трубопроводах подається на робочі циліндри. Поршні робочих механізмів від отриманого впливу рідини переміщаються, забезпечуючи спрацьовування робочого механізму. У барабанного механізму є два поршня робочого циліндра, які взаємодіють з колодками.

У дискових гальм в супорті встановлений тільки один робочий циліндр з поршнем. Але сам супорт може переміщатися по своїм осях кріплення.

У цього механізму гальмівний диск розташовується між двох колодок, встановлених в супорті. Поршень при створенні тиску на нього притискає тільки одну колодку до диска, друга ж притискається супортом, який зміщується при тиску поршня в колодку і диск.

Даний тип приводу зараз оснащується додатковими механізмами і системами, такими як вакуумний підсилювач, що полегшують водієві створення зусилля на рідину, а також ABS система, яка виключає повне блокування коліс при гальмуванні, що не дає автомобілю піти юзом і значно зменшує гальмівний шлях.

При відпусканні педалі, встановлені в головному циліндрі пружини, повертають поршні в початкове положення, що призводить до скидання тиску в системі, і повернення робочих поршнів в вихідну позицію.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!