30.03.2012 20:57
для всіх
4309
    
  2 | 2  
 © Микола Щасливий

Біографія Стівена Едвіна Кінга

Біографія Стівена Едвіна Кінга

Народився американський фантаст Стівен Едвін Кінг 21 вересня 1947 року у містечку Портланд, штату Мен, в США. Родина була досить бідною і на додачу батько покинув сім’ю (коли сину було 2 роки) і залишив Стівена з його братом (брата усиновили за 2 роки до народження Едвіна) та матір’ю самих. Тому зростав він не в достатку і змушений був з ранніх літ заробляти на себе. Так майбутніх фантаст почав підробляти журналістом, тому після закінченню коледжу вже мав деякий досвід роботи в цій сфері. В 1959 р. з братом він відкриває свою власну місцеву газету. Далі у 1960 р. разом зі своїм другом Крісом Чеслі публікує перші твори оповідань в збірці «Люди, міста та речі», а 1963 р. наступну збірку «Звездные захватчики». В 1965 році Стівен публікується у журналі «Комікс Ревю», де розміщує своє оповідання «I Was A Teenager Grave Robber». Як видно, Стівен Кінг дуже насичено починав свою літературну кар’єру, але не зважаючи на це, письменником він в цей час не зміг стати і з саме цих причин закидає свою творчість.


В 1966 р. він поступає до університету «University of Maine» в місті Орно, де знайомиться зі своєю майбутньою дружиною Табітою Спрюс. Після закінчення університету через 4 роки, у 1971 р. він одружується. Далі, як відповідальний сімейний чоловік стає на роботу в Хемденську академію, де викладає англійську мову.


Треба зазначити, що знайомство та одруження з Табітою Спрюс, це був крок до успіху Кінга. Дружина була головною опорою і саме вона зробила зі Стівена письменника. Він не вірив у свої сили і лише завдяки дружині почав писати. Був навіть такий випадок, коли Стівен Кінг викинув свої чорнетки до кошика зі сміттям, а дружина, знайшовши їх, повернула ті замальовки чоловіку. Вона його переконала, що це дійсно чудовий твір і йому треба обов’язково закінчити початий роман. Ось так і народилась перша книга Стівена Кінга, до того ж одна з кращих, «Керрі». Закінчивши писати роман, йому вдалось не тільки книгу продати та отримати свій перший гонорар в сумі 2500 доларів, але й зробити перший крок до світової слави. До речі, пізніше, «Керрі» ще не раз видавалася і заробила майже пів мільйона доларів, що ще раз підтверджує талант письменника вже на початку творчої кар’єри.


Далі, після першої книги, яка вийшла в 1973 р. Стівен Кінг перебирається південніше штату Мен, де жила та хворіла його матір. Похоронивши її в 1974 р., Стівен за рік публікує наступну книгу «Доля Салему», над якою сів працювати одразу після переїзду. А в 1980 р. виходить перший роман письменника «Стрілок». Творчість в ці роки просувалася досить повільно, в першу чергу на це впливали шкідливі звички письменника. Починаючи з 1974 р. і аж до початку 1990 р., Стівен Кінг пиячив та захоплювався наркотиками. Звісно він писав, але пагубні звички не давали йому нормально працювати, хоча і до 1990 р. він вже досяг досить значних вершин в своїх жанрах. Про це говорить контракт з видавництвом «Вікінг», котрий був підписаний в 1989 р. і висвічував гонорар за майбутні чотири книжки на суму 35 мільйонів доларів. Правда пізніше він був розірваний і підписаний вже новий з іншим видавництвом «Саймон енд Шустер» на суму 8 млн. доларів авансом і 50% з продаж, але вже за одну книгу «Мішок з кістками». Тому починаючи з 90-их років, Стівен Кінг остаточно став визначним американським письменником, за що і був удостоєний нагородження медаллю «За особливий внесок в американську літературу».


В наш час Стівен Кінг це не лише письменник, але й визначний культурний діяч. В 1992 р. він виділив кошти на будівництво стадіону «Менсфілд», який відкрився в 2002 р. Також Кінг допомагає режисерам-початківцям продаючи їм права на використання своїх книг для сценаріїв всього за 1 долар. Хоча, професіоналам він теж частенько робить такі знижки, як каже сам, любить дивитися екранізації своїх творів. Ще фантаст може похвалитися чотирма радіостанціями, які йому належать. Тобто, Стівен Кінг живе насиченим життям і в свої 63 активно працює над багатьма проектами, це і нові книги, сценарії і навіть особисті зйомки фільмів. В 2009 році, письменнику вдається нарешті закінчити та опублікувати свій давно початий роман «Під куполом». Автор його починав писати і в 70-их, і в 80-их роках, але завершив лиш нещодавно. А це все значить, що автор працює і любителям Кінга вже можна шукати нові книги 2010 р., це «Блокада Біллі» та «Цілковита темрява, без зірок», тобто найновіші його роботи.


Говорячи про кращі твори, то сам Стівен Кінг називає своїм магнус опусом збірку «Темна Вежа», котра складається зі семи романів написані в період 1970-2004 рр. Це його найкращі шедеври, хоча до них критики відносять ще книги «Сяйво» та «Воно». Але в кожного свої смаки і багато написаного в попередні роки теж заслуговує уваги.


На завершення треба обов’язково сказати декілька слів про не всім відомі шедеври письменника. В перші роки фантаст часто писав під літературним псевдонімом Річард Бахман. Водночас він ввів і інші псевдо імена та вигадав цілі біографії. Публікацію книг він вів від імені Клавдії Іннес Бахман, яка, наче була жінка покійного письменника Річарда Бахмана. Ці імена, до речі, можна зустріти в його циклі романів «Кам’яна Башта».


Ось така біографія визначного американського письменника-фантаста Стівена Едвіна Кінга, який підкорив серця читачів з 1959 р. і захоплює світ своїми творчими доробками і до сьогоднішнього дня. Тому насолоджуйтесь пером майстра жахів та фантастики, він ще не раз нас здивує новим, захопливим та, звичайно, жахливим, адже як без цього.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 30.03.2012 21:13  Каранда Галина => © 

Люблю Кінга. фільмів жахів не люблю, а лягти ввечері в напівтемній кімнаті, сама, з томиком Кінга, ще й кави побільше напитися.... ух!:)

 30.03.2012 21:10  © ... 

Біографія писалась ще рік назад, тому доповню. Найновіший роман Кінга на сьогодні "11/22/63", вийшов в друк наприкінці 2011 р. Кажуть, дуже гарна книжка. В цьому році Джонатан Деммі (Режисер кінострічки "Молчание ягнят") пообіцяв розпочати екранізацію роману. Сюжет дуже цікавий, подорож в часі для запобігання вбивства Джона Кенеді, є шанс Оскар отримати.