12.01.2014 15:51
лише 18+
385
    
  13 | 13  
 © Тетяна Белімова

Українська толерантність, або хто робив Голодомор?

Українська толерантність, або хто робив Голодомор?
Задивляюсь у твої зіниці
Голубі й тривожні, ніби рань.
Крешуть з них червоні блискавиці
Революцій, бунтів і повстань.

Україно! Ти для мене диво!
І нехай пливе за роком рік,
Буду, мамо горда і вродлива,
З тебе дивуватися повік...

Одійдіте, недруги лукаві!
Друзі, зачекайте на путі!
Маю я святе синівське право
З матір`ю побуть на самоті.

Рідко, нене, згадують про тебе,
Дні занадто куці та малі,
Ще не всі чорти живуть на небі,
Ходить їх до біса на землі.

Бачиш, з ними щогодини б`юся,
Чуєш — битви споконвічний грюк!
Як же я без друзів обійдуся,
Без лобів їх, без очей і рук?

Україно, ти моя молитва,
Ти моя розпука вікова...
Гримотить над світом люта битва
За твоє життя, твої права.

Ради тебе перли в душу сію,
Ради тебе мислю і творю...
Хай мовчать Америки й Росії,
Коли я з тобою говорю.

Хай палають хмари бурякові,
Хай сичать обращи — все одно
Я проллюся крапелькою крові
На твоє священне знамено.
Василь Симоненко «Задивляюсь у твої зінниці»

Вчора прочитала фразу, яку можливо багато хто теж помітив, і яка стала отим самим «окропом», від якого не те щоб приходиш до тями, а відчуваєш пекучий біль! Суть її зводилася до того, що сьогодні українцям нема жодного діла до того, хто у 32-33 роках ХХ ст. виморив декілька мільйонів людей голодною смертю, влаштувавши Голодомор в Україні. Чи можливо собі уявити, аби єврей євреєві сказав наступне: «Слухай, годі вже теревенити про той Голокост! Яка нам справді різниця? Головне, аби нам сьогодні добре жилося і не закрили улюблену кав’ярню за рогом!». Але, на жаль, не існує націй «у безпам’ятстві»! Так не буває, аби розвинута і процвітаюча сучасна нація відверталася від своєї історії, не посипала голову попелом з приводу сумних роковин, не раділа колишнім досягненням! Також у кожній нації є свої герої – так вже склалося! Герої, які поклали життя за Батьківщину (хай це пафосно звучить, але з пісні слів не викинеш!). Таким є для українців Василь Стус, і думаю, навіть якби він і дізнався, що сьогодні хтось відверто заявить, що його офіра була абсолютно недоречною для здобуття незалежності України (мовляв, усе відбулося без його безпосередньої участі!), він би не змінив свого життєвого вибору! Стус би став Стусом – не більше і не менше!

Толерантність. Що це? Не за визначенням, а за самою суттю? Чи толерантно промовчати, коли паплюжать твою націю? Толерантно і далі захоплюватися автором, який ставить діагноз нації? Толерантно сором’язливо опустити очі, коли тебе обізвали, і зробити вигляд, що ти таки вищий за це! Чи не занадто довго українці «толерували» нинішній владі? І то не просто «толерували», а мовчали, коли паплюжили все українське і приймали ганебний закон про мови? Коли московські «васали» віддавали цілі регіони у довічне користування своїм закордонним «господарям»? Коли виламували колеса і потрапляли в ДТП чудовими українськими дорогами (до речі, хтось може не знає, але з кожного заправленого літра бензину йде збір на облаштування доріг в Україні – тобто, всі дорожні роботи і так фінансуються з «народної кишені», яка є, на жаль, джерелом фінансування особистого добробуту різних чинуш)? Коли годі було отримати справедливий вирок у продажному суді? Коли на мізерну пенсію/стипендію/допомогу по дитині годі було два-три рази пристойно пообідати? І сьогодні, коли більшість української громади справедливо протестує проти такого життя, я думаю, що маю право НЕ БУТИ ТОЛЕРАНТНОЮ до тих, хто називає свій народ «майдауністами» і пояснює, що протестувати «НЕПРАВИЛЬНО», бо це шкодить плиткам на Майдані і його особистій душевній рівновазі.

Ми занадто довго (віками) були толерантними! Ми були толерантними, коли інші нації билися і зубами вигризали свою незалежність! Таким шляхом пройшли наші сусіди – поляки, чехи, румуни, які зараз є цілком толерантними і щасливими.

Я чесно і щиро намагалася зрозуміти людей, які виступають проти Майдану, при цьому називаючи себе українськими патріотами, будучи людьми інтелігентними, освіченими, висококультурними, і у мене нічого не вийшло! Я не розумію, чому вони не разом із тими, хто бореться за краще життя, коли сама ситуація вимагає найбільшої консолідації? Чому сіють смуту у душах менш розумних? При своєму кандидатському ступені я не можу зрозуміти мотивації таких патріотів! Я не можу збагнути чому зараз «не на часі», і чому все «не так»? А найголовніше, що усі ці патріоти жодного разу не були там, на Майдані, і судять про тих, хто там зібрався, абсолютно не володіючи, так би мовити, об’єктом свого суду – лише на якихось теоретичних домислах. А всі теорії, як відомо, без практики – МЕРТВІ!



Київ, 12 січня 2014 року

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 13.01.2014 15:30  Ігор Рубцов => © 

Політика має настільки багату палітру, що знайти однодумців в Україні, як на мене, важкувато. Черга гетьманів довша, ніж до каси супермаркету. Читаючи твій допис "Українська толерантність...", знаходжу у кожному слові відгук на заклик своєї душі. Скільки я написав по різних форумах, по офіційних сайтах, хоча б на той самий Радіо-Ери. Реакція взагалі нульова, наче щось таке страшне кажу. І, якщо пам`ятаєш, у своїх спогадах десь згадував, що придуркувато усміхнене обличча у відповідь на приниження - це зовсім не прояв толерантності. А нас саме принижують у нашій державі, та ще й закликають до цього владу сусідньої, далеко не братньої країни. Коли я почув по телевізору скандування на Європейській площі: "Путін! Путін!", то подумав, що це занадто відверто, щоб бути правдою. Аж ні. Моє донецьке коріння допомагає бути "у тонусі" і розуміти, що зовнішні вороги не такі й страшні, як оті, до яких ми хочемо бути толерантними. І те правда, що сьогодні Стус лишався би тим самим Стусом, а ситуація у країні така, що без самопожертви її не зрушити у той спосіб, як зробили ті ж поляки. Я сам бачив напис у Варшаві: "Польща для поляків". І тоді я схвалив польський вибір, бо то означає, що держава має дбати про своїх громадян і у ній під поняття "поляки" підпадають усі, хто має польський паспорт і сплачує податки до скарбниці країни, хай він навіть чорний чи жовтий. А тут ми всі "чорні" і ще й такі, що кажемо: "Треба працювати, а не байдики бити". Тобто, якщо вже хазяйський чобіт поставлено на шию, то гни її до смерті ти, твої діти і онуки. Щось у мене мало оптимізму стосовно скорого світлого майбутнього. Принаймні, є острах, що мою Україну розколють надвоє і я опинюсь взагалі у задрипаній російській провінції, якою стане Схід України. На тлі цих тривог особисті якось відступають у тінь.

 12.01.2014 18:36  Деркач Олександр => © 

наша біда в тому що є НАЦІЯ і є народ, є НАРОД України і є населення території...а так да - з Вами згоден...

 12.01.2014 18:11  Суворий => © 

Дана стаття перекликається з міфічною думкою, що кожен має право висловлювати все, що забажає, на сторінках зокрема і нашого проекту. Інакше сипляться звинувачення в цензурі та утиску свободи слова. Але хіба в порядному товаристві євреїв хтось терпів чи подавав би руку тому, хто заперечує Голокост чи стверджує, що спалили в печах недостатньо. Або  чи терпіли б в колі афроамериканців, негра прихильника і фаната Куклусклану... Будь-які абсурдні, відверто огидні речі можна вплести в бульш-менш правдоподібний словарний потік і хизуватись своєю унікальною точкою зору... Хочеться закликати бойкотувати людей без принципів та змушувати шукати ці принципи через визнання своїх помилок та самоосвіту... Хоча, як часто трапляється, горбатого виправляє лише могила. Добре написано...

 12.01.2014 18:05  Ганна Коназюк 

Аплодую стоячи кожному слову! Дякую, Таню, за чудовий твір!!! Знаєш, моя б воля, - зробити великий тираж публікації і просто роздавати людям, кидати до поштових скриньок - гадаю, що не до одного б серця достукались та відкрили очі на дійсність. Окреме спасибі за один із моїх улюблених віршів Симоненка!!!

 12.01.2014 15:37  Олена Вишневська 

Епіграф - просто неймовірний! Слова Симоненка пронизують душу до болю за свою країну, несправедливість до його працьовитого народу...
Все дуже правильно, Танюшко, написано! Тема для глибоких роздумів...

 12.01.2014 13:19  Маріанна => © 

Дякую за твір! Мене теж пройняло. Часто над цією темою думала.

 12.01.2014 12:43  © ... 

 12.01.2014 12:04  Ірина Затинейко-Михалевич 

і окремо вірш Симоненка - надзвичайно!!!

 12.01.2014 12:02  Ірина Затинейко-Михалевич 

Перше, що відразу вразило - музичний супровід! Хотілося слухати стоячи - сама піднесеність і урочистість слів і музики не дозволяє бути байдужим, глухим, байдужо-глухо-толерантним!!!
Друге - позиція автора емоційна, викінчена, однозначна, чітка. Знати своє минуле, своїх героїв, свій рід, свої трагедії і радощі - запорука здорової сімї, нації!
Надмірно толерувати усім і всьому - одна із далеко не найкращих рис української ментальності. Але ніхто не відміняв самовдосконалення! Зараз саме такий момент в історії українського народу - або ми відстоюємо своє гідне право на громадянське суспільство, на своє національне "Я", або ми далі тупцюємо на місці, толеруючи байдужості, безвиході, сліпому потуранню системі.
Стаття дуже сильна! Читаймо!

 12.01.2014 12:02  © ... 

До речі, закликаю всіх "опонентів" прикрасити мою публікацію одиницями - це для мене буде знаком їхнього прочитання!

 12.01.2014 11:55  Світлана Рачинська => © 

Тань, дякую за твір! Пройнялась кожним реченням! Втомилася бути толерантною!) Ці слова - Ще не всі чорти живуть на небі, Ходить їх до біса на землі. - завжди особливо виділялися для мене...