19.12.2023 20:32
лише 18+
19
    
  - | -  
 © Ісландські саги

Сага про Гіслі

частина XXXV

Про напад


 

Тоді двоє залізли наверх і тримають Ауд і Гудрід, так що роботи їм хватає. Тепер наступають на Гіслі дванадцять. Вони лізуть на скелю, а він обороняється і камінням і зброєю, так що ця оборона прославила його ім’я.


Ось біжить на нього один із людей Ейольва і говорить Гіслі:

- Віддай-но мені гарну зброю, що у тебе в руках, а на додачу ще й дружину твою Ауд.

Гіслі відповідає:

- Завоюй їх в чесному бою! Інакше не бувати твоїми ні моїй зброї, ні моїй дружині!


Ейольв наносить по Гіслі удар списом, але Гіслі ударом у відповідь зрубає у списа наконечник. І удар був таким сильним, що сокира налетіла на камінь і у неї відскочило вістря. Тоді він кидає сокиру і береться за меча і б’ється мечем під прикриттям щита. Вони завзято на нього нападають, але він захищається гарно і сміливо. Ось вони зійшлися в жорстокій битві. Гіслі убив ще двох, а всього загинуло вже четверо. Ейольв заставляє людей зібрати всю свою мужність і наступати.

- Нам сильно дістанеться, - говорить Ейольв, - але це все дрібниці, якщо наші зусилля окупляться.


І раптом, коли ніхто цього не чекав, Гіслі повертається, збігає зі скелі прямо на іншу скелю з назвою Одинока і починає оборонятися звідтіля. Це застало їх зненацька. Вони бачать, що діла їхні погані: четверо загинули, а інші поранені і змучені. Їхній натиск ослаб. Тоді Ейольв з подвоєною силою заставляє людей йти у бій і обіцяє їм золоті гори, тільки б вони здолали Гіслі. Люди у Ейольва були всі як на підбір – стійкі і безстрашні.



Ісландія, X ст. н. е.

Каллистрат цікавиться

  • КаллистратМожете залишити хоча б два слова чи лайк?
  • Задонатити
  • Добровільну фінансову допомогу на розвиток проекту у вигляді довільної суми коштів, яка Вас не обтяжує, можна швидко надіслати за вказаним під кнопкою "Задонатити" посиланням

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!