21.02.2011 12:04
-
4080
    
  3 | 3  
 © Мар Мишка

Міжнародний день рідної мови

Як парость виноградної лози,
Плекайте мову.
Пильно й ненастанно
Політь бур’ян.
Чистіша від сльози
Вона хай буде.
Вірно і слухняно
Нехай вона щоразу служить вам,
Хоч і живе своїм живим життям....
Максим Рильський

На 30 Генеральній конференції ЮНЕСКО, яка відбувалась з 26 жовтня по 17 листопада 1999 році в Парижі, було затверджено рішення про відзначення 21 лютого Міжнародного дня рідної мови, щоб підкреслити важливу роль мовного різноманіття в світі та підтримати широке використання рідних мов, а також сприяння визнанню права на використання рідних мов, перш за все, мов національних меншин.  

Відзначати 21 лютого день рідної мови запропонувала Національна комісія Бангладеш. Саме 21 лютого 1952 року в Східному Пакистані (Бангладеш з 1971 року) відбувалась демонстрація за наданняя статусу офіційної їх рідній бенгальській мові. Тоді поліцією було вбито декілька студентів. 

«Відзначаючи Міжнародний день рідної мови... ми віддаємо дань пошани незчисленному числу мов, що існують в світі, культурам, які вони відображають, тому творчому заряду, який додають людям їх розвиток і форми вираження. - Відмічає в своєму посланні з нагоди Міжнародного дня рідної мові Генеральній директор ЮНЕСКО Коїтіро Мацуура. В Міжнародний день рідної мови всі мови визнаються рівними, оскільки кожна з них унікальним чином відповідає призначенню людини і кожна є живою спадщиною, яку нам слід оберігати». 

За даними ЮНЕСКО у світі існує близько 6000 мов, половина з яких на межі зникнення. За останні 150 років зникло 200 мов і ще 199 на межі зникнення і з роками ця тенденція посилюватиметься. ЮНЕСКО прагне підтримувати мову як ознаку культурної приналежності особи. Багатомовність спонукає до єдності в різновиді та взаєморозумінні між народами. Мова - це спілкування, культура.  

Любіть рідну мову і своюУкраїну! 

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 15.02.2012 20:11  Каранда Галина => © 

глобалізація неминуче поступово стирає мовні грані... від нас залежить, скільки українського залишиться в отій майбутній, універсально-глобальній мові..