04.03.2009 00:00
для всіх
3298
    
  - | -  
 © Мар Мишка

Річниця від дня народження Володимира Івасюка

4 березня 1949 року народився у місті Кіцмань Чернівецької області в родині учителів поет і композитор, автор багатьох пісень та інструментальних композицій Володимир Михайлович Івасюк. Зацікавився музикою Володя вже у трирічному віці - слухав учительський хор у школі, куди його брали батьки.

Чи не найвідомішу славнозвісну Червону руту переспівав майже кожен відомий виконавець. "Червону руту" та "Водограй" Володимир Івасюк написав у 1970 році та вперше виконав 13 вересня з викладачем музичної школи Оленою Кузнецовою у передачі Українського телебачення "Камертон доброго настрою". А вже на всесоюзному фестивалі "Пісня-71" "Червона рута" перемагає. У тому ж 1971 році режисер Роман Олексів знімає в селищі Яремча перший український однойменний музичний фільм "Червона рута", головні ролі в якому виконали Василь Зінкевич, Софія Ротару. Володимир Івасюк це видатна талановита людина, Народний артист України, який своїми піснями прославив красу рідної української землі, природи.

Загинув Володимир Івасюк за нез`ясованих обставин у Брюховицькому лісі під Львовом.

1 березня 2009 року Президент України Віктор Ющенко "за самовіддане служіння Україні" присвоїв Володимиру Івасюку звання Героя України (посметрно). "Коли ми говоримо про Володимира Івасюка, ми говоримо не лише про українську пісню – через пісню він проявив для багатьох мільйонів забуту, втрачену національну свідомість", – сказав Президент в своєму виступі. Віктор Ющенко назвав пісенний спадок композитора "дійсним подвигом, бо він говорив в ті складні часи про українське відродження".

Ти признайся мені, 

Звідки в тебе ті чари, 

Я без тебе всі дні

У полоні печалі.

Може, десь у лісах

Ти чар-зілля шукала, 

Сонце-руту знайшла

І мене зчарувала?


Приспів:


Червону руту

Не шукай вечорами, -

Ти у мене єдина, 

Тільки ти, повір.

Бо твоя врода -

То є чистая вода, 

То є бистрая вода

З синіх гір.


Бачу я тебе в снах, 

У дібровах зелених.

По забутих стежках

Ти приходиш до мене.

І не треба нести

Мені квітку надії, 

Бо давно уже ти

Увійшла в мої мрії.


Приспів.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 04.04.2012 01:16  Каранда Галина => © 

Video YouTube