02.03.2009 00:00
для всіх
1801
    
  - | -  
 © Мар Мишка

150-річчя від дня народження Шолом-Алейхема

Шолом-Алейхем у перекладі з їдиш — мир вам. Справжнє ж ім`я — Рабинович Шолом Нохумович. Народився Шолом-Алейхем 2 березня 1959 року в родині крамаря у місті Переяслав.

Шолом-Алейхем - український єврейський письменник. Писав переважно мовою їдиш. Свою літературну діяльність почав у 1870-х роках, коли декілька статей було надруковано в журналах. Cвої перші художні твори автор написав у 1888 році: "Два камені " та "Вибори". Тоді ж уперше і підписався псевдонімом Шолом-Алейхем.

Твори Шолом-Алейхема перекладені на десятки мов світу. Шолом-Алейхем написав багато статей, сотні оповідань та повістей, п`єси та романи. У творах використано український фольклор, лексику, багато приказок, жарти та тонкий гумор, описи української природи, особливий ліризм.

Шолом-Алейхем співчував простим робітникам, їхньому важкому життю, підтримував їх. Тому всі його твори написані з любов`ю до простих людей, пройняті їхніми бідами. Навіть у своєму заповіті автор написав: "Нехай мене поховають не серед аристократів, знатних чи багатих людей, а серед простого люду, робітників, разом з простим народом, так, щоб пам’ятник, який потім поставлять на моїй могилі, прикрашав скромні надгробки навколо мене, а скромні могили навколо мене прикрасили би мій пам’ятник так, як простий і чесний народ при моєму життю був прикрасою свого народного письменника." Ці слова викарбувані на пам`ятнику письменника.

У Переяславі на честь 120 річниці з дня народження було відкрито музей-садибу Шолом-Алейхема. В 1997 році у Києві встановлено памятник письменнику, а також у 1999 році прийнято рішення про створення музею-квартири Шолом-Алейхема в столиці. А Указом президента України Про відзначення 150-річчя від дня народження Шолом-Алейхема постановлено "забезпечити карбування ювілейної монети, випуск в обіг поштової марки та конверта на відзнаку 150-річчя від дня народження Шолом-Алейхема".

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 18.02.2012 23:36  Каранда Галина => © 

а я чомусь і не читала його творів... соромно...