24.03.2019 10:55
для всіх
155
    
  - | -  
 © Вікторія Івченко

"Морг номер п`ять" у виконанні Київського Художнього Альтернативного Театру

Вчора я побувала на виставі КХАТ "МОРГ НОМЕР П`ЯТЬ". Це - комедійна п`єса, яку написала Нєда Нєжданова. Сучасні теми, сучасні актори... І - сучасний гумор! І - глибокий зміст.  


...Сцена столичного Будинку актора. Вивіска-декорація підтверджує: МІСЬКИЙ МОРГ. НОМЕР П`ЯТЬ. Білі стіни, біле полотно. Медсестра - у білому халаті. Вона слідкує за власним здоров`ям, п`є валер`янку. Але раптом... НАГЛА СМЕРТЬ. Немолода огрядна героїня бачить "привид" у білому: жіночку, яка чи перепилась, чи так собі... ПРЕСТАВИЛАСЯ. 


Чорний котик (в чудовому виконанні актора в чорному) бігає-ластиться коло ніг, йому наливають молочка. 

І от - починається ГРА двох акторів, двох ДУШ, які ведуть бесіду між собою. На порозі Вічності кожна має за плечима свій досвід.  

Комедійна акторська гра точними рухами, мов скульптуру, творить сюжет п`єси. Постійно дзвонить "хтось згори": "ВИ ВЖЕ ГОТОВІ, МИ ЇДЕМО!" Гримить, палає десь за лаштунгами сцени і згори. А ДВІ ДУШІ НЕ БАЖАЮТЬ ТАК ПРОСТО ЗДАВАТИСЯ. І от - новий дзвінок: "НУ ВИ ТАМ... ВИЗНАЧІТЬСЯ СПЕРШУ!"  


Тамую подих. Колись давно я уже бачила виставу з подібними колізіями: душі замерзлих у горах після авіакатастрофи... Драматургія любить подібні сюжети. Але вчора було щось нове: кінець-кінцем ДУШІ повертаються "з того світу", живі люди, а не привиди виходять оновленими та очищеними до глядача. Шекспір по-новому? Ні, УКРАЇНА по-новому (обоє акторів загорнулися... в український шовковий прапор!) ПО-НОВОМУ - БЕЗ ШОКОЛАДНОЇ БРЕХНІ ТА "БІЗНЕСУ НА КРОВІ" (додам від себе, як глядач). Оскільки деякі репліки під час вистави явно резонували з фразами, які постійно долинають з українського політичного Олімпу. Ось так, не можна сьогодні без політики!  


Наприкінці к а т а р с и с відбувається з усіма, навіть котик з чорного перетворився на білого! Головна фраза звучить так: ЩО З НАМИ ТЕПЕР БУДЕ? "Не знаю", - відповідають одне одному... АЛЕ ГІРШЕ ВЖЕ НАПЕВНЕ НЕ БУДЕ. БО УКРАЇНЦІ НИНІ ФОРМУЮТЬСЯ ЯК ПОЛІТИЧНА НАЦІЯ. БЕЗ ЦЬОГО - НІКУДИ! 

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!