19.02.2020 10:34
для всіх
12083
    
  29 | 30  
 © Поліанна М

Що таке радонові ванни

Що таке радонові ванни

Хімічний елемент радон відкрили майже століття тому. За цей час газ ретельно вивчили і стали застосовувати в медицині для лікування ряду захворювань. Професор В. М. Боголюбов колись писав про нього:

«Радон необхідний для нормальної життєдіяльності організму, стимуляції його захисних реакцій, подовжує тривалість життя, плодючість та стійкість до різних захворювань, в тому числі й до онкологічних».

Вчені довели: радон має здатність прискорювати обмін речовин, швидше відновлювати в організмі всілякі пошкодження, нівелювати запальні процеси, покращувати стан шкірних покривів. Сьогодні радонові ванни, як правило, рекомендують людям з патологіями опорно-рухової, серцево-судинної, нервової систем, при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, шкіри, статевої сфери, порушення обмінних процесів та інших проблем.

Ця фізіотерапевтична процедура чудово знімає больовий синдром, напруженість, заспокоює нервову систему, розслаблює, сприяє міцному сну. З її допомогою можна зміцнити судини, нормалізувати тиск. Все активніше застосовують радонові ванни в якості додаткового методу лікування ті, хто бореться із зайвою вагою, прагне усунути дефекти шкіри, жінки в період менопаузи, щоб полегшити симптоми.

Є й протипоказання до радонової терапії. Серед них – вагітність, мастопатія, годування грудьми, лейкемія, гіпотиреоз, променева хвороба, важке протікання неврозу, ішемічна хвороба серця, епілепсія, доброякісні та злоякісні пухлини, туберкульоз, перенесені інсульти і інфаркти, виражені алергічні реакції.

Категорично не рекомендують цю процедуру проводити дітям до 5 років і вкрай обережно призначають неповнолітнім, а також людям старше 70.

У спеціалізованих медичних закладах санаторного типу для лікування використовують розчин радону, який додають в воду, підігріту до 35-40 °C. Пацієнт занурюється у ванну, і хімічний елемент поступово проникає в його шкіру, підшкірні шари, жирову тканину і органи. Триває процедура від 5 до 15 хвилин. Як правило, радонові ванни пацієнти переносять добре, хоча, як і на більшість фізіопроцедур, реакція різна: комусь вони дуже допомагають, іншим не приносять видимої користі.

Призначати радонові ванни повинен фахівець. Для отримання стійкого ефекту потрібно дотримуватися всіх рекомендацій лікаря і пройти повний курс.

  • Тим, кому прописані радонові ванни, слід дотримуватися певних правил.
  • На період лікування необхідно відмовитися від куріння і алкоголю.
  • Перед процедурою звільнити кишечник і сечовий міхур.
  • Не можна приймати ванну натщесерце, а також відразу після їжі, оптимально – через 30-60 хвилин.
  • Протипоказана процедура після сильних фізичних навантажень, стресу.
  • Опускатися в ванну потрібно акуратно, вода не повинна доходити до грудної клітки.
  • Під час процедури слід спокійно лежати і не рухатися.
  • Після прийняття ванни не витиратися, а злегка промокнути тіло рушником.
  • Для збереження на шкірі радонової плівки не приймати душ протягом 6-12 годин.

Після процедури слід відпочити 30-60 хвилин.

І головне, все треба робити в міру. Адже саме перевищення доз в десятки разів привело радонові ванни до ряду негативних наслідків на початку XX століття, коли Марія та П’єр Кюрі щойно відкрили радій (радон-222 з’являється внаслідок піврозпаду радію-226). Тоді ніхто не розумів радіоактивність, але на сьогодні всі ми чудово усвідомлюємо усі негативні та позитивні наслідки цього радіонукліда. Тому після беззаперечної згоди свого сімейного лікаря, кожен може спробувати цю процедуру для лікування. Адже про цілющі властивості купання в радоновій воді люди знали задовго до відкриття радіоактивного випромінювання. Після купання в деяких особливих джерелах чи перебування в спеціальних печерах наші пращури помічали, що у них напрочуд додавалися сили, швидше виліковувалися хвороби, покращувалося самопочуття. Води Баден-Бадена, про які чув кожен, були відомі ще древнім римлянам. Вони навіть побудували на цих джерелах великі купальні споруди для імператора та своїх вояків. А це були природні радонові ванни, які і відтворюються лікарями в санаторіях.

Але варто зазначити, що негативний вплив радонових ванн присутній, і чи перекривають корисні наслідки від радону його шкідливий вплив, лишається питанням відкритим.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!