09.03.2021 00:00
для всіх
4413
    
  2 | 2  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Розв’язування задач на інтерференцію та дифракцію світла

Розв’язування задач на інтерференцію та дифракцію світла 11 клас

Мета онлайн уроку: закріпити знання під час очного або дистанційного навчання з теми «Інтерференція та дифракція світла»; формувати навички та вміння розв’язувати фізичні задачі, застосовувати отримані знання

Здібності, як м’язи, ростуть при тренуваннях.
В. Обручєв

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Фронтальна бесіда

При дистанційному навчанні відповідаємо письмово.

1. Чому небо вдень блакитне?

2. Як пояснити кольорове забарвлення крил деяких комах, жуків? Чому змінюється забарвлення крил, якщо дивитися під різними кутами?

3. По мильній плівці, розміщеній вертикально, кольорові інтерференційні смуги з часом зміщуються. Чому це відбувається?

Слайд 2

Застосування набутих знань по темі «Інтерференція та дифракція світла»

Задачі опрацьовуємо письмово в робочих зошитах.

Задача 1.

У деяку точку простору проходять когерентні хвилі від двох джерел червоного кольору (λ=720 нм), двох джерел зеленого кольору (λ=540 нм) та двох – фіолетового кольору (λ=400 нм) з оптичною різницею ходу 4 мкм. Визначити, для яких із даних кольорів буде спостерігатися максимальне підсилення світла.

Підказка: Пригадуємо умову інтерференційного максимуму.

PlayVideo YouTube

Слайд 3

Задача 2.

Дифракційна ґратка має 100 штрихів на 1 мм. Одну з ліній спектра стронцію третього порядку видно під кутом 70. Визначити довжину хвилі, що відповідає цій лінії.

Підказка: Використовуємо формулу дифракційної ґратки.


PlayVideo YouTube

Слайд 4

Задача 3.

У воді інтерферують когерентні хвилі з частотою 5∙1014 Гц. Підсилиться чи послабиться світло в точці, в якій різниця ходу променів дорівнює 1.8 мкм?

Підказка: Пригадуємо умови інтерференційного максимуму та мінімуму. Довжину хвилі визначаємо з формули залежності її швидкості, довжини та абсолютного показника заломлення середовища.

Слайд 5

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Інтерференція та дифракція світла», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, вправа 30, завдання 4 та вправа 31, завдання 4, 5 за підручником «Фізика 11 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».



2020 р.


PlayРозв’язування задач на інтерференцію та дифракцію світла


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!