08.03.2021 00:00
для всіх
13938
    
  1 | 1  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

ЛР. Визначення поверхневого натягу рідини

ЛР. Визначення поверхневого натягу рідини 10 клас

Мета онлайн уроку: формувати під час під час очного або дистанційного навчання експериментальні уміння визначати поверхневий натяг рідини та дослідницькі навички

Без сумніву, всі наші знання починаються з досліду.
Е. Кант

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Онлайн перевірка знань

Перегляньте цікаве відео та згадайте, що таке поверхневий натяг.

PlayVideo YouTube

Слайд 2

При дистанційному навчанні відповідаємо письмово в робочих зошитах.

Фронтальне опитуваня

1. Що таке поверхневий натяг рідини?

2. Від чого залежить поверхневий натяг рідини?

3. За якою формулою визначається сила поверхневого натягу?

4. Чи можливо в решеті носити воду?

Слайд 3

Вивчення нового матеріалу

Опрацьовуємо очно або дистанційно лабораторну роботу №7 «Визначення поверхневого натягу рідини». При підготовці використовуємо матеріал на ст. 213 за підручником «Фізика 10 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».

Розпочати варто з перегляду відео, де все детально пояснюється.


PlayVideo YouTube


В робочих зошитах записуємо мету, обладнання, хід роботи, дані вимірювань та висновок.

Слайд 4

Лабораторна робота №7 «Визначення поверхневого натягу рідини».

Мета роботи: експериментально визначити поверхневий натяг води методом відривання крапель і порівняти його з табличним значенням.

Обладнання:

1. Лінійка.

2. Медичний шприц (найкраще, об’ємом 2 мл, без голки).

3. Склянка з водою (бажано дистильована).

4. Клин з паперу або тонкого пластику.

Слайд 5

Хід роботи

Дослід.

1. Виміряємо внутрішній діаметр вихідного отвору медичного шприца (без голки!) за допомогою паперового або пластикового клина (прямокутний трикутник, як на рисунку). Для цього користуємося знаннями про подібні трикутники з геометрії. Помістивши клин в отвір, ми можемо відмітити та виміряти глибину занурення l1. Далі виміряти лінійкою довжину катетів клина (він же прямокутний трикутник). А з формули нижче, зможете легко обчислити внутрішній діаметр шприца d. Запишіть отриманий результат на чернетку, а потім внесіть в таблицю.

Вимірювання внутрішнього діаметру вихідного отвору медичного шприца.

Слайд 6

2. Наберіть в шприц рівно 2 мл води і повільно натискаючи на поршень, виміряйте загальну кількість крапель в даному об’ємі.

Слайд 7

3. Намалюйте в зошиті таблицю. Повторіть дослід 3 рази, заносячи дані в відповідні клітинки. Внесіть туди ж діаметр отвору, об’єм води 2 мл (не забувайте перевести в м3) та кількість крапель (пораховані для кожного досліду).

Проскрольте таблицю вліво →

Номер досліду

Діаметр отвору d, м

Об’єм води V, м3

Кількість крапель

Поверхневий натяг σ, Н/м

N

Nсер

1.

2.

3.

Слайд 8

Опрацювання результатів експерименту

4. Використовуючи отримані дані, обчислюємо середнє значення кількості крапель. На основі них рахуємо середнє значення поверхневого натягу за формулою нижче.

Формула для обчислення поверхневого натягу рідини.

Слайд 9

5. Обчисліть відносну похибку експерименту, порівнявши експериментальний результат з табличним значенням (ст. 197 в підручнику «Фізика 10 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий»).

Слайд 10

Висновок:

6. Зробіть висновок та запишіть його в робочий зошит, порівнявши отриманий результат з табличним значенням поверхневого натягу для води. Чи здається вам цей метод вимірювання зручний?

Слайд 11

Домашнє завдання

При дистанційному навчанні, зніміть невелике відео з експериментом та надішліть вашому вчителю фізики. При бажанні, можете викласти відео з лабораторною роботою в Інтернет та надіслати на нього посилання.


PlayЛР. Визначення поверхневого натягу рідини


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Дистанційне Навчання З Фізики цікавиться

  • Дистанційне Навчання З ФізикиМаєте питання, пропозиції або помітили помилку? Напишіть нам та ставте лайк!
  • Задонатити
  • Добровільну фінансову допомогу на розвиток проекту у вигляді довільної суми коштів, яка Вас не обтяжує, можна швидко надіслати за вказаним під кнопкою "Задонатити" посиланням

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!