12.04.2021 22:03
для всіх
3506
    
  2 | 2  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Дослід Резерфорда. Постулати Бора. Енергетичні рівні атома

Дослід Резерфорда. Постулати Бора. Енергетичні рівні атома 11 клас

Мета онлайн уроку: формувати знання під час очного або дистанційного навчання про планетарну будову атома, постулати Бора, фізичні основи квантової механіки

Якщо квантова теорія все ще вас не шокувала, то ви її все ще не розумієте.
Нільс Бор

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Етапи формування моделі атома зручно переглянути через симуляцію «Модель атома».


Дистанційне Навчання З Фізики цікавиться

  • Як з’явилася ядерна модель будови атома Ернеста Резерфорда?
  • Відгукнутись

В 9-му класі ви вже вивчали цю тему, сьогодні повторимо. Передивіться відео, де наочно показаний дослід, який в 1911 р. виконував Резерфорд.

PlayVideo YouTube

Слайд 2

Вивчення нового матеріалу «Дослід Резерфорда. Постулати Бора. Енергетичні рівні атома»

Опрацьовуємо очно або дистанційно параграф §36 «Дослід Е. Резерфорда. Постулати Н. Бора. Енергетичні рівні атома» за підручником «Фізика 11 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий» та записуємо головне.

При дистанційному навчанні, вивчення нової теми варто почати з узагальнюючого відео.

PlayVideo YouTube

Слайд 3

Постулати Бора

Нільс Бор (1885—1962 рр.)

Нільс Бор

Перший постулат Н. Бора (про стаціонарні стани):

Атомна система може перебувати тільки в особливих стаціонарних (квантових) енергетичних станах, кожному з яких відповідає певне значення енергії; перебуваючи в стаціонарному стані, атом не випромінює енергію.

Слайд 4

Другий постулат Н. Бора (про квантові стрибки):

При переході з одного стаціонарного енергетичного стану в інший атом випромінює або поглинає квант електромагнітної енергії:

Другий постулат Нільса Бора. Формула

де hν — енергія кванта; Ek — енергія початкового стану атома; Em — енергія стану, в який перейшов атом.

Перегляньте другу симуляцію, для кращого розуміння поданих постулатів Бора.

Для атома дійсно стійким є тільки стаціонарний стан із найнижчим рівнем енергії — основний стан, у якому атом може перебувати нескінченно довго. Всі стаціонарні стани атома, крім основного, називають збудженими станами.

Схема переходів атома з одного енергетичного станув інший.

Слайд 5

Корпускулярно-хвильовий дуалізм — універсальна властивість матеріальних об’єктів, яка полягає в тому, що в поведінці того самого об’єкта можуть виявлятись і корпускулярні, і хвильові риси.

Кожній рухомій частинці відповідає певна хвиля — хвиля де Бройля, довжину якої визначають за формулою:

Хвиля де Бройля.

Луї де Бройль (1892—1987 рр.)

Луї де Бройль

Слайд 6

Закріплення набутих знань

Пройдіть інтерактивний тест «Дослід Резерфорда. Постулати Бора. Енергетичні рівні атома», який складений на основі контрольних запитань параграфа та додаткових завдань, щоб остаточно закріпити пройдений матеріал.

Тест "Дослід Резерфорда. Постулати Бора. Енергетичні рівні атома"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Дослід Резерфорда. Постулати Бора. Енергетичні рівні атома" під час дистанційного навчання.

Слайд 7

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Дослід Резерфорда. Постулати Бора. Енергетичні рівні атома», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 36, завдання 3 за підручником «Фізика 11 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».


PlayДослід Резерфорда. Постулати Бора. Енергетичні рівні атома


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!