24.03.2021 16:42
для всіх
2804
    
  1 | 1  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Розв’язування задач з теми: Рух тіла під дією кількох сил

Розв’язування задач з теми: Рух тіла під дією кількох сил 9 клас

Мета онлайн уроку: закріпити знання під час очного або дистанційного навчання з теми «Рух тіла під дією кількох сил» рух тіла чи системи тіл вздовж горизонтальної поверхні або по вертикалі; продовжувати формувати навички та вміння розв’язувати фізичні задачі, застосовувати отримані знання

Буд-які перешкоди долають наполегливістю.
Леонардо да Вінчі

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Фронтальна бесіда

При дистанційному навчанні відповідаємо на перше завдання письмово.

1. Що називають рівнодійною сил? Як обчислити рівнодійну?

2. Сформулюйте перший, другий та третій закони Ньютона.

Слайд 2

Застосування набутих знань по темі «Рух тіла під дією кількох сил»

Опрацьовуємо очно або дистанційно задачі в робочих зошитах. Але спочатку ще раз уважно перечитайте алгоритм розв’язування задач із динаміки з попереднього уроку, перед тим, як почати розв’язувати нові задачі.

Розв’язуємо в робочому зошиті задачу 3 (на ст. 223-224) з параграфу §35 за підручником «Фізика 9 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий», уважно аналізуючи усі дії. Обов’язково робимо малюнок до вправи.

Задача

Людина масою 70 кг зайшла в ліфт. Ліфт починає рух із прискоренням 0, 2 м/с2, напрямленим угору, а потім піднімається з незмінною швидкістю. На скільки змінюється вага людини під час цього руху?

Слайд 3

Тепер приступаємо до виконання задач поданих нижче.

Задача 1

На горизонтальному дуже гладенькому столі розташовані два дерев’яні бруски різної маси, зв’язані ниткою. Утворену систему тіл тягнуть, прикладаючи силу в горизонтальному напрямі меншої маси, внаслідок чого система рухається вправо з певним прискоренням. Зобразіть тіла, осі координат, прискорення, сили, які діють на дану систему тіл. Запишіть другий закон Ньютона для кожного із тіл.

Тепер можна відкласти ручку на деякий час. І перед тим, як приступити до виконання наступних задач, обов’язково передивитися першу частину відео (задачі 1-3) з прикладами розв’язання подібних вправ.

PlayVideo YouTube

Задача 2

Автомобіль масою 1 т за 1 с збільшив швидкість із 54 км/год до 72 км/год. Знайдіть силу тяги, якщо коефіцієнт опору руху дорівнює 0.03. Відповідь запишіть в кН.

Підказка: Подібні задачі розглядалися на попередньому уроці. Тому при виникненні проблем з розв’язанням, передивіться ще раз відео з уроку «Рух тіла під дією кількох сил».


Слайд 4

Задача 3

Стальний брусок масою 10 кг піднімають із води із прискоренням 2 м/с2 за допомогою пружини, жорсткість якої дорівнює 200 Н/кг. Знайдіть видовження пружини. Силою опору води знехтуйте. Густина сталі рівна 7.8 г/см3.

Підказка: На брусок будуть діяти 3 сили: сила пружності (обчислюємо через закон Гука), сила Архімеда (пригадуємо формулу з 7 класу) та сила тяжіння.

Слайд 5

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Розв’язування задач з теми: Рух тіла під дією кількох сил», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 35, завдання 3 за підручником «Фізика 9 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Дистанційне Навчання З Фізики цікавиться

  • Дистанційне Навчання З ФізикиМаєте питання, пропозиції або помітили помилку? Напишіть нам та ставте лайк!
  • Задонатити
  • Добровільну фінансову допомогу на розвиток проекту у вигляді довільної суми коштів, яка Вас не обтяжує, можна швидко надіслати за вказаним під кнопкою "Задонатити" посиланням

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!