22.03.2021 20:54
для всіх
3948
    
  1 | 1  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Рух тіла під дією кількох сил

Рух тіла під дією кількох сил 9 клас

Мета онлайн уроку: формувати знання під час очного або дистанційного навчання про основні етапи розв’язування задач із динаміки

Недостатньо знати, необхідно також застосовувати.
Д. Юм

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Перевірочна самостійна робота

Відповідаємо письмово в робочих зошитах.

1. Як, користуючись кулькою, рулеткою та секундоміром, визначити прискорення вільного падіння?

2. М’яч, відбитий футболістом вертикально вгору, піднявся на висоту 10 м. Яка швидкість була надана м’ячу?

3. Із АК з висоти 1.5 м над поверхнею землі був здійснений постріл в горизонтальному напрямку. Визначте дальність польоту кулі, якщо її горизонтальна швидкість рівна 900 м/с. Скільки часу перебувала куля в польоті?

Слайд 2

Вивчення нового матеріалу «Рух тіла під дією кількох сил»

Опрацьовуємо очно або дистанційно частину параграфа «Рух тіла під дією кількох сил». §35 (задачі 1-2, ст. 221-223) за підручником «Фізика 9 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».

Слайд 3

Означення та формули деяких відомих сил

Сила тяжіння

Сила тяжіння

Сила тертя ковзання

Сила тертя ковзання

Сила пружності

Сила пружності

Сила Архімеда

Сила Архімеда

Слайд 4

Алгоритм розв’язування задач із динаміки

1. Уважно прочитайте умову задачі. З’ясуйте, які сили діють на тіло, яким є характер його руху (рухається це тіло з прискоренням чи рівномірно прямолінійно).

2. Запишіть коротку умову задачі. У разі необхідності переведіть значення фізичних величин в одиниці СІ.

3. Виконайте пояснювальний рисунок, на якому зазначте сили, що діють на тіло, і напрямок прискорення руху тіла.

4. Виберіть інерціальну систему відліку. Осі координат бажано спрямувати так, щоб якнайбільше сил було напрямлено вздовж цих осей (це не змінить результату розв’язання, але значно його спростить).

5. Запишіть рівняння другого закону Ньютона у векторному вигляді та в проекціях на осі координат. Запишіть формули для обчислення сил. Одержавши систему рівнянь, розв’яжіть її відносно невідомої величини. Якщо в задачі є додаткові умови, використайте їх.

6. Перевірте одиницю та знайдіть числове значення шуканої величини. Проаналізуйте результат, запишіть відповідь.

Слайд 5

Уважно перегляньте відео з прикладами розв’язаних задач та поясненнями до теми уроку.

PlayVideo YouTube

Слайд 6

Закріплення набутих знань

Розв’язуємо в робочому зошиті задачі 1-2 з параграфу §35, уважно аналізуючи усі дії. Обов’язково робимо малюнок до вправ.

Задача 1

Дерев’яний брусок масою 200 г рівномірно тягнуть горизонтальною поверхнею за допомогою пружини жорсткістю 40 Н/м. Визначте видовження пружини, якщо коефіцієнт тертя ковзання 0, 25.

Слайд 7

Задача 2

Обчисліть гальмівний шлях і час гальмування автомобіля, якщо він рухався прямою горизонтальною ділянкою дороги й перед початком гальмування мав швидкість 54 км/год. Коефіцієнт тертя ковзання гуми по бетону — 0, 75.

Слайд 8

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Рух тіла під дією кількох сил», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 35, завдання 2 за підручником «Фізика 9 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!