16.04.2021 14:52
для всіх
3399
    
  2 | 2  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Види спектрів. Основи спектрального аналізу

Види спектрів. Основи спектрального аналізу 11 клас

Мета онлайн уроку: формувати уявлення під час очного або дистанційного навчання про види спектрів та основи спектрального аналізу

Зірки! Ви змушуєте людей думати!
Гра «Night in the Woods»

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Про спектр та дисперсію ми з вами говорили на уроках фізики, як у 9 так і в 11 класі. Пригадаємо це поняття та спробуємо відповісти на наступне питання, проаналізувавши спектри від кількох джерел світла.

Чому деякі з поданих спектрів відрізняються?


Дистанційне Навчання З Фізики цікавиться

На сьогоднішньому уроці ви точно зможете на це відповісти і зрозуміти, чим знання з атомної фізики допомогли у вивченні далеких зір.

Слайд 2

Вивчення нового матеріалу «Види спектрів. Основи спектрального аналізу»

Опрацьовуємо очно або дистанційно параграф §37 «Види спектрів. Основи спектрального аналізу» за підручником «Фізика 11 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий» та записуємо головне.

При дистанційному навчанні розпочати урок варто з пояснювального відео.

PlayVideo YouTube

Слайд 3

Атоми газоподібних речовин в атомарному стані за підвищених температур випромінюють електромагнітні хвилі чітко визначених частот — їм властивий лінійчастий спектр випромінювання. Лінійчастий спектр кожного елемента характеризується індивідуальним для цього елемента набором частот.

Якщо газ опромінюють білим світлом, на суцільному спектрі спостерігаються чорні смуги безпосередньо на тих частотах, на яких відбувається випромінювання даного елемента. Це — лінійчастий спектр поглинання.

Спектри випромінювання та поглинання.

Слайд 4

Спектри випромінювання газів у молекулярному стані відрізняються від аналогічних спектрів атомарних газів наявністю великої кількості близько розташованих ліній, які під час спостережень часто зливаються в смуги (смугастий спектр).

Смугастий спектр.

Слайд 5

Метод якісного і кількісного визначення складу речовини за її спектром називають спектральним аналізом.

Дослідження спектрів випромінювання дозволяє одержати інформацію про елементний склад речовин; дослідження спектрів поглинання зір та інших астрономічних об’єктів дозволяє дізнатися про їх хімічний склад, температуру, тиск, швидкість та інші важливі параметри.

Спектральний аналіз.

За покликанням можна відкрити відповідну симуляцію «Спектроскоп», де наочно показаний спектральний аналіз деяких газів. Це і є приклади лінійчастих спектрів випромінювання.

Слайд 6

Закріплення набутих знань

Пройдіть інтерактивний тест онлайн уроку «Види спектрів. Основи спектрального аналізу», побудований на основі контрольних запитань параграфа та додаткових завдань.

Тест "Види спектрів. Основи спектрального аналізу"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Види спектрів. Основи спектрального аналізу" для очного та дистанційного навчання.

Слайд 7

Розв’язування задач

Задача 1

Дано спектри Натрію (спектр 1), Гідрогену (спектр 2) та Гелію (спектр 3). Які з поданих газів присутній в четвертій речовині (спектр 4)?

Дано спектри Натрію, Гідрогену та Гелію

Задача 2

У якій суміші газів (спектр 2, 3 чи 4) міститься Натрій (спектр 1)?

У якій суміші газів (спектр 2, 3 чи 4) міститься Натрій (спектр 1)?

Слайд 8

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Види спектрів. Основи спектрального аналізу», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, намалюйте кольоровими олівцями або фломастерами лінійчасті спектри випромінювання для Гідрогену, Натрію та Карбону. Зображення спектрів можна знайти в Інтернеті.


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!