20.04.2021 00:00
для всіх
2904
    
  2 | 3  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Квантово-оптичні генератори

Квантово-оптичні генератори 11 клас

Мета онлайн уроку: формувати уявлення під час очного або дистанційного навчання про спонтанне та вимушене випромінювання, будову та принцип дії квантового генератора випромінювання, перетворення енергії, властивості лазерного випромінювання та широке використання лазерів у різних галузях

У світі немає нічого особливого. Ніякого чарівництва. Тільки фізика.
Ч. Паланик

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Розпочнемо з цікавого відео про безпілотні автомобілі Tesla. Адже саме таке майбутнє вас чекає – авто без шофера. І все завдяки досягненням фізики, втому числі і розвитку лазерів, які оточують нас повсюди.

PlayVideo YouTube

Слайд 2

Тепер пройдемо інтерактивний тест з попереднього уроку, щоб пригадати вивчений матеріал про «основи спектрального аналізу».

Тест "Види спектрів. Основи спектрального аналізу"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Види спектрів. Основи спектрального аналізу" для очного та дистанційного навчання.

Слайд 3

Вивчення нового матеріалу «Квантово-оптичні генератори»

Опрацьовуємо очно або дистанційно параграф §38 «Квантово-оптичні генератори (лазери)» за підручником «Фізика 11 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий» та записуємо головне.

При дистанційному навчанні розпочати урок варто з пояснювального відео.

PlayVideo YouTube

Слайд 4

Спонтанне і вимушене випромінювання

Випромінювання, що виникає внаслідок спонтанного переходу атомів у стан із нижчим рівнем енергії, називають спонтанним випромінюванням.

Випромінювання, яке виникає під впливом зовнішньої електромагнітної хвилі, називають індукованим (вимушеним) випромінюванням.

Власна частота переходу — частота фотона, унаслідок поглинання якого атом переходить з основного стану в збуджений.

Слайд 5

Квантові генератори

Схема індукованого (вимушеного) випромінювання

Квантовий генератор — це джерело електромагнітних хвиль, дія якого будується на явищі вимушеного випромінювання.

Схема рубінового лазера

Процес переведення атомів з основного стану в збуджений називають накачуванням, а лампу, яку використовують для цього, — лампою накачування.

Схема переходів у збуджений, основний та метастабільний стани

Слайд 6

Види квантових генераторів:

Мазер — пристрій, який випромінював когерентні електромагнітні хвилі в міліметровому радіодіапазоні

Лазер — працює в оптичному діапазоні шкали електромагнітних хвиль.

Разер — квантовий генератор, який випромінює рентгенівські хвилі.

Газер — квантовий генератор, який працює в гамма-діапазоні.

Слайд 7

Закріплення набутих знань

Пройдіть інтерактивний тест по темі «Квантові генератори».

Тест "Квантово-оптичні генератори"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Квантово-оптичні генератори (лазери)" під час дистанційного навчання.

Слайд 8

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Квантово-оптичні генератори (лазери)», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 38, завдання 3, 4 за підручником «Фізика 11 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».

Бажаючі отримати вищий бал, можуть підготуйте ессе про Донну Стрікланд – третю жінка, яка отримала Нобелівську премію з фізики завдяки вивченню лазерів.


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!