19.04.2021 22:29
для всіх
4282
    
  4 | 4  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Реактивний рух. Фізичні основи ракетної техніки. Досягнення космонавтики

Реактивний рух. Фізичні основи ракетної техніки. Досягнення космонавтики 9 клас

Мета онлайн уроку: формувати знання під час очного або дистанційного навчання про реактивний рух та фізичні основи ракетної техніки

Моя мрія народилася 12 квітня 1961 року, коли людина вперше полетіла в космос. Мені тоді було 10 років. […] І тоді, в той день, у мене з`явилася мрія стати космонавтом. Якщо цю мрію зміг втілити хлопчик з буковинського села, то так само вона може бути здійснена будь-ким. Життя людини повинно починатися з мрії.
Л. Каденюк

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Пройдіть ще раз тест з попередньої теми, адже саме «закон збереження імпульсу» пояснює реактивний рух.

Тест "Взаємодія тіл. Імпульс. Закон збереження імпульсу"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Взаємодія тіл. Імпульс. Закон збереження імпульсу" під час дистанційного навчання.

Слайд 2

Вивчення нового матеріалу «Реактивний рух. Фізичні основи ракетної техніки. Досягнення космонавтики»

Опрацьовуємо очно або дистанційно параграф «Реактивний рух. Фізичні основи ракетної техніки. Досягнення космонавтики» та записуємо головне. §37 за підручником «Фізика 9 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий». Нижче виділені головні моменти теми.

При дистанційному навчанні розпочати урок варто з пояснювального відео.

PlayVideo YouTube

Слайд 3

Реактивний рух — це рух, що виникає внаслідок відділення з деякою швидкістю від тіла якоїсь його частини.

Реактивний рух.

де υк – швидкість кульки, υп – швидкість повітря, mк – маса кульки, mп – маса повітря.

Слайд 4

Ракета — літальний апарат, який переміщується в просторі завдяки реактивній тязі, що виникає внаслідок відкидання ракетою частини власної маси.

Ракета.

де υоб – швидкість оболонки ракети, υгазу – швидкість газу (спаленого палива), mоб – маса оболонки ракети, mгазу – маса газу.

Слайд 5

Закріплення набутих знань

Розв’язування задач

Задача

Космонавт масою 200 кг (у скафандрі) кидає викрутку масою 100 грам зі швидкістю 10 м/с у відкритому космосі. З якою швидкістю почне рухатися сам астронавт?

Слайд 6

Тепер перегляньте цікаве відео про сучасне ракетобудування в Україні.

PlayVideo YouTube

І ще одне відео про Сергія Корольова – українця, який відкрив людству шлях у космос.

PlayVideo YouTube

Слайд 7

Домашнє завдання

Скориставшись додатковими джерелами інформації (книги, Вікіпедія, фільми з Youtube, тощо), напишіть есе про Л. К. Каденюка або С. П. Корольова (на вибір).


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!