25.04.2020 13:58
для всіх
6980
    
  2 | 2  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

ЛР. Вивчення закону збереження механічної енергії

ЛР. Вивчення закону збереження механічної енергії 9 клас

Мета онлайн уроку: в ході дослідницької діяльності під час дистанційного навчання закріпити знання учнів про явище збереження механічної енергії в замкненій системі тіл

Найкращий спосіб вивчити що-небудь – це відкрити самому.
Д. Пойа

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Онлайн перевірка знань

Перед початком лабораторної роботи, пригадайте «Закон збереження механічної енергії», який ви повторювали на двох минулих уроках, а вивчали 2 роки назад. Передивіться відео та пройдіть інтерактивний тест по даній темі з уроку фізики для 7 класу.

PlayVideo YouTube

PlayVideo YouTube

Слайд 2

Тест "Закон збереження і перетворення механічної енергії"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Закон збереження і перетворення механічної енергії" під час дистанційного навчання.

Слайд 3

Вивчення нового матеріалу

Опрацьовуємо дистанційно лабораторну роботу №7 «Вивчення закону збереження механічної енергії». При підготовці використовуємо матеріал на ст. 241-243 за підручником «Фізика 9 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».

В робочих зошитах записуємо тему, мету, обладнання, хід роботи, дані вимірювань та висновок.

Увага! Лабораторна робота виконується на основі даних узятих з поданого малюнка. Дослід власноруч проводити не треба!

Слайд 4


Лабораторна робота №7 «Вивчення закону збереження механічної енергії».

Мета роботи: переконатися на досліді, що повна механічна енергія замкненої системи тіл залишається незмінною, якщо в системі діють тільки сили тяжіння та сили пружності.

Обладнання:

1. Штатив.

2. Лінійка.

3. Тягарець масою 39 гр.

4. Гумовий шнур завдовжки 5 см.

Хід роботи

Слайд 5

Дослід.

1. Побудуйте таблицю в яку будуть вводитися дані експерименту.

Проскрольте таблицю вліво →

Вага тягарця P, Н

Видовження шнура

Сила пружності

Висота підйому h, м

Повна механічна енергія

Х1, м

Х2, м

F1, Н

F2, Н

Е1, Дж

Е2, Дж

1

2. Визначте та запишіть вагу тягарця P, знаючи, що його маса рівна 39 г.

3. Підвісьте тягарець та відтягніть на певне значення х1. (Усі дані беремо з малюнка)

Вивчення закону збереження механічної енергії

4. Тепер визначимо, на скільки максимально підніметься тягарець, під дією сили пружності. Це місце відмічаємо олівцем та фіксуємо нове видовження, як значення х2.

5. Обчислюємо на основі закону Гука (Fпруж=k·х) сили F1 та F2. Коефіцієнт пружності гумового шнура вважати k=10 Н/м.

6. На основі малюнка записуємо висоту h, на яку максимально піднявся тягарець.

Слайд 6

Опрацювання результатів експерименту

7. Обчислюємо повну механічну енергію в першому та другому стані.

Обчислюємо повну механічну енергію

Слайд 7

Висновок:

8. Порівняйте повну механічну енергію в кожному зі станів. Чи справджується закон збереження та перетворення механічної енергії? Зробіть відповідний висновок та запишіть його в робочий зошит.

Слайд 8

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Вивчення закону збереження механічної енергії», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 38, завдання 4 за підручником «Фізика 9 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».



2020 р.


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!