Закон збереження і перетворення механічної енергії
7 класМета уроку: засвоєння нових знань під час дистанційного навчання про фундаментальний закон фізики – закон збереження енергії та вплив цього закону в механіці
Й. Гете.
Актуалізація опорних знань. Онлайн перевірка знань
Перевірочна самостійна робота.
1. Що означає, що тіло (система тіл) має енергію?
2. Що таке потенціальна енергія тіла? Які одиниці вона має в СІ?
3. Що таке кінетична енергія тіла? Які одиниці вона має в СІ?
4. Які тіла мають потенціальну енергію?
5. Які тіла мають кінетичну енергію?
6. Як пов’язані робота та зміна потенціальної енергії тіла?
Вивчення нового матеріалу «Закон збереження і перетворення механічної енергії»
Опрацьовуємо дистанційно параграф §33 «Закон збереження і перетворення механічної енергії» за підручником «Фізика 7 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий» та записуємо головне. Але спочатку передивіться уважно відео по темі.
Закон збереження і перетворення енергії:
І варіант. Енергія нікуди не зникає і нізвідки не виникає, вона лише перетворюється з одного виду на інший, передається від одного тіла до іншого.
ІІ варіант. У системі тіл, які взаємодіють одне з одним тільки силами пружності та силами тяжіння, повна механічна енергія не змінюється:
де Ek0+Ep0 — повна механічна енергія системи тіл на початку спостереження; Ek+Ep — повна механічна енергія системи тіл в кінці спостереження.
Закріплення набутих знань
Пройдіть інтерактивний тест для закріплення і перевірки знань. Якщо бал буде низький, тоді варто ще раз пройти онлайн урок.
Тест "Закон збереження і перетворення механічної енергії"
Домашнє завдання
Вправи до уроку «Закон збереження і перетворення механічної енергії», які вкаже ваш учитель фізики.
Наприклад, Вправа 33, завдання 1, 2, 3 за підручником «Фізика 7 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий»
2020 р.