29.04.2020 22:21
для всіх
4267
    
  1 | 1  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

ЛР. З’ясування умов плавання тіл

ЛР. З’ясування умов плавання тіл 7 клас

Мета онлайн уроку: закріплення знань під час дистанційного навчання про плавання тіл та удосконалення ними раніше засвоєних знань шляхом проведення експерименту щодо визначення умов плавання тіл на поверхні та всередині рідині й умов занурення тіл

Без сумніву, всі наші знання починаються з досліду.
Е. Кант

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Онлайн перевірка знань

Перед початком лабораторної роботи, пригадайте «закон Архімеда», «умови плавання, занурення, спливання в рідині чи газі» та пройдіть тести з попередніх уроків по даній темі. Якщо результат не дуже вдалий, повторіть уроки «Закон Архімеда» та «Умови плавання тіл».

Тест "Виштовхувальна сила в рідинах та газах. Закон Архімеда"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Виштовхувальна сила в рідинах та газах. Закон Архімеда" під час дистанційного навчання.

Тест "Умови плавання тіл"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Умови плавання тіл" під час дистанційного навчання.

Слайд 2

Вивчення нового матеріалу

Опрацьовуємо дистанційно лабораторну роботу №10 «З’ясування умов плавання тіл». При підготовці використовуємо матеріал на ст. 185-187 за підручником «Фізика 7 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий». Але зверніть увагу, подана експериментальна робота трошки відрізняється від тої, що вказана в посібнику.


В робочих зошитах записуємо тему, мету, обладнання, хід роботи, дані вимірювань та висновок.

Увага! Лабораторна робота виконується на основі даних узятих з відео. Дослід власноруч проводити не треба!

Слайд 3

Лабораторна робота №10 «З’ясування умов плавання тіл».

Мета роботи: дослідним шляхом визначити, за яких умов тіло плаває на поверхні рідини; плаває в середині рідині; за яких умов тіло тоне в рідині.

Обладнання:

1. Склянки.

2. Нитка.

3. Контейнер з бісером (піском, водою, тощо).

4. Вимірювальний циліндр.

5. Терези з важками.

Слайд 4

Хід роботи

Дослід 1. З’ясування умов, за яких тіло тоне в рідині.

1. Побудуйте таблицю в яку будуть вводитися дані експерименту.

Проскрольте таблицю вліво →

Об’єм

контейнера з бісером Vк, см3

Маса контейнера з бісером m, г

Густина

Яке явище спостерігається

контейнера з бісером ρк, г/см3

рідини ρр, г/см3

Порівняння ρп і ρр, (=, )

1

ρк ρр

Тіло тоне

2

ρк ρр

Тіло плаває всередині рідини

3

ρк ρр

Тіло спливає


2. Перегляньте спочатку відео з виконанням даної роботи повністю, а далі повторно, але вже поступово дивлячись та вносячи дані в побудовану табличку. Тобто виконаємо лабораторну роботу віртуально, дистанційно.

PlayVideo YouTube

3. Визначимо об’єм контейнера з бісером Vк та внесемо в таблицю. (Всі дані беремо з відео)

4. Знайдемо масу m контейнера з бісером (повний) за допомогою зважування через терези та занотуємо в таблицю.

Слайд 5

Дослід 2. З’ясування умов, за яких тіло плаває всередині рідини.

5. Тепер відсиплемо стільки бісеру з контейнера, щоб він почав плавати всередині води.

6. Зважуємо повторно та продовжуємо заповнювати таблицю.

Слайд 6

Дослід 3. З’ясування умов, за яких тіло плаває на поверхні рідини.

7. Відсипаємо ще трохи бісеру з контейнера та добиваємося, щоб він почав плавати на поверхні.

8. Зважуємо знову та нотуємо в таблицю дані до третього досліду.

Слайд 7

Опрацювання результатів експерименту

9. Тепер рахуємо густину контейнера з бісером для кожного з трьох дослідів. Для цього, як пам’ятаємо, потрібно масу контейнера розділити на його об’єм.

10. Пам’ятаєте густину води? (Якщо забули, користуємось таблицею з підручника, ст. 249.) Записуємо це значення в таблицю, як ρр.

11. Порівняйте для кожного досліду густини рідини та контейнера. Поставте знаки порівняння (=, < або >).

Слайд 8

Висновок:

12. Проаналізуйте результати, зробіть виносок. Запишіть за яких умов: 1) тіло тоне в рідині; 2) тіло плаває всередині рідини; 3) тіло плаває на поверхні рідини.

Слайд 9

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «З’ясування умов плавання тіл», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, придумайте, як ще можна визначити об’єм контейнера з бісером.



2020 р.


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 26.03.2021 08:47  Барбалюк Дмитро => © 

Я зробив тести