15.06.2020 11:16
для всіх
5265
    
  7 | 7  
 © Поліанна М

Причини ураження електричним струмом

Причини ураження електричним струмом

Батьки і вчителі в школі на уроках ОБЖ постійно говорять дітям: «не сунь пальці в розетку», «не чіпай вимикач» і т. д., намагаючись вберегти дитину від попадання під вплив електроструму. Що ж це таке?

Що відбувається, коли «б`є» струмом

Усім відоме зі школи фізичне визначення звучить так: електричний струм – це «впорядкований рух заряджених частинок». Електрони, які є основними носіями потенціалу (заряду), є в кожному матеріалі, в кожній речі, але в різних кількостях. Чим їх більше на одиницю об’єму такого матеріалу, тим кращим провідником електрики він є, і навпаки. Наприклад, алюміній (хороший провідник) і скло (поганий провідник – діелектрик). За формулою, сила струму прямо пропорційна напрузі і обернено пропорційна опору. Це славнозвісний Закон Ома, не знаючи якого, варто сидіти вдома (I=U/R). І, як вже всі зрозуміли, саме від величини сили струму залежить, як сильно струм зможе «вдарити».

Закон Ома

Крім того, кожному слід знати, де проходить електричний струм і як правильно поводитися з електроприладами, адже незнання простих правил може не тільки викликати численні травми, але і коштувати життя.

У реальних життєвих ситуаціях можливі слідуючі випадки:

  • Людину вразило електрострумом і її відкинуло. При такому контакті з струмоведучою частиною можна отримати елементарний перелом або глибоку рану, адже людина може впасти з великої висоти або на гострі і небезпечні для здоров`я предмети (скло, металоконструкція, арматура і т. п.)
  • Після ураження електричним струмом людина втратила свідомість і залишилася на струмоведучій частині. Навіть не отримавши сильну електричну травму при взаємодії з струмоведучих елементом, потерпілий може втратити свідомість від больового шоку, внаслідок чого ризикує загинути, залишившись під напругою і будучи провідником для струму, який прагне вийти в землю.
  • Людина, залишаючись у свідомості, не може фізично звільнитися від струмоведучого елемента. М’язи потерпілого при контакті з електрострумом починають автоматично скорочуватися, тим самим людина не має можливості розтиснути кулак або розігнути палець. В такому випадку потерпілий є «заручником» того проводу, який він схопив.

Від чого залежить ступінь ураження електричним струмом

Ступінь ураження потерпілого залежить від різних чинників – вологості, віку людини, індивідуальних особливостей організму, пори року, типу приміщення і т. д.

В першу чергу, сила ураження залежить від рівня напруги в мережі – чим вона нижче, тим менше фізичної шкоди.

Небезпечний електричний струм

Найнебезпечнішим є змінний струм, що знаходиться в розетках і проходить по лініях електропередач. Змінний і постійний струми відрізняються наслідками дії на живі організми. Змінний струм призводить до скорочень м`язів потерпілого, який не в змозі звільнитися від провідника, а також до можливої ​​смерті. Частота змінного струму схожий з частотою внутрішніх органів людини. У разі збігу цих частот може виникнути явище резонансу, що призводить до руйнування окремих органів. Постійний струм менш небезпечний – він лише «відкидає» людину або залишає опіки, але не є смертельний.

Також впливає і тривалість взаємодії електрики і людини – чим воно довше, тим гірший результат.

Напрямок струму по людському тілу грає важливу роль в ступені ураження організму. Його проходження по лівій стороні через життєво важливі органи є найнебезпечнішим, оскільки в цій частині тіла знаходиться головний серцевий м`яз.

Проходження струму через тіло людини

Зверніть увагу! Опір тіла людини теж буває різним і від нього залежить сила струму, що проходить через людину. Великим опором володіє суха і згрубіла шкіра. Меншим – лице, пахвові западини, долоні, стопи, особливо, якщо вони вологі. Взагалі необхідно звертати увагу, за яких умов відбувається ураження електричним струмом. Наприклад, при підвищеній вологості робота з електроприладами дуже небезпечна.

Причини ураження струмом

В першу чергу, причиною підвищеного електротравматизму є неуважність і необережність, а також незнання правил електробезпеки, експлуатації електроприладів.

Важливо! Думка, що можна отримати удар електричним струмом, тільки-но торкнувшись відкритої, явно струмоведучої частини – помилкове. У високовольтних електроустановках досить наблизитися до них на певну відстань (для електроустановок до 1000В не регламентується, але без дотику, понад 1000В – не менше 60 см), щоб потрапити під напругу.

Щоб уникнути ураження електричним струмом та отримання травм забороняється:

  • підніматися на опори ліній електропередачі;
  • наближатися менш ніж на 10 м до обірваних проводів: звисаючих або тих, що лежить на землі;
  • здійснювати будь-які самовільні підключення, навіть в побутових домашніх електрощитах;
  • накидати на дроти сторонні предмети, торкатися проводів жердинами та ін.;
  • влаштовувати звалища, розводити вогонь поблизу охоронної зони ліній електропередач (для ліній ПЛ-0, 4 кВ – 2 метри, для ВЛ 6-10 кВ – 10 метрів);
  • проникати в трансформаторні підстанції, відкриті розподільні пристрої, відкривати їх двері, наближатися до струмоведучих частин.

У побутових умовах не можна:

  • торкатися оголених проводів, підключених до електромережі;
  • підключати до мережі будь-яких електроприладів вологими руками;
  • діставати електричні прилад, підключені до мережі, голими руками з води.

Уникаємо ураження струмом

Провідниками струму є: метали, земля, вода, будь-яка жива істота.

Струм не проводять: сухе дерево, гума, пластик, бетон (але не залізобетон), гіпс, скло, синтетика.

Наслідки удару струмом

При впливі електроструму на людину, у потерпілого проявляються такі пошкодження: опіки різного ступеня, судоми, скорочення м`язів, в результаті чого виникають розриви верхньої частини шкірного покриву, кровоносних судин, зв`язок і нервових тканин, також можливе отримання вивиху, переломів кінцівок або ураження внутрішніх органів. Найстрашніший результат – це, звичайно ж, смерть. Несприятливі наслідки внаслідок ураження електричним струмом можуть проявлятися у вигляді таких симптомів, як: втрата пам`яті або свідомості, слабкість, запаморочення і головні болі.

Наслідки удару електричним струмом

Після отримання травм людиною, необхідно перевірити, чи живий потерпілий, надати йому першу невідкладну допомогу і негайно викликати швидку для подальшого лікування.

Електроудар для людини смертельний

На жаль, дуже часто трапляються нещасні випадки, в тому числі і зі смертельними наслідками, при контакті людини з струмоведучими частинами. На жаль, удар струмом для людини смертельний не тільки в робочих, а й в побутових умовах.

Але якщо дотримуватися навіть мінімальних заходів безпеки при поводженні з електроприладами, можна уникнути трагедії.

Підсумовуючи вищевикладене, перш за все необхідно зрозуміти, що електричний струм дуже небезпечний тим, що його неможливо побачити, почути або виявити без допомоги спеціальних приладів, які є не у кожної людини в будинку. Тому для роботи з електрикою існують спеціально навчені люди, які знають всі необхідні правила та мають відповідні дозволи. Лише вони мають право ремонтувати електричні лінії та електроприлади. Але знати правила безпеки поводження з електричними приладами має кожен, навіть дитина, адже користуємось електроприладами ми усі з малку.

Вчимо правила безпеки поводження з електричними приладам 


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!