31.05.2021 22:37
для всіх
4876
    
  12 | 12  
 © Поліанна М

Засоби захисту від ураження електричним струмом

Засоби захисту від ураження електричним струмом

Перебування людини в електроустановках вимагає суворого дотримання правил безпеки. Щоб уникнути ураження електричним струмом, необхідно використовувати захисні засоби. Для цього важливо розбиратися в їх призначенні та способах експлуатації.

Засоби захисту від ураження електрострумом класифікуються за кількома параметрами:

  • в залежності від робочої напруги в електроустановці;
  • за ступенем захисту від електричного струму;
  • за способом використання.

Існує 2 класу ЗЗ, в залежності від напруги в електричних установках: до і вище 1000 В. Кожна з категорій поділяється на основні засоби та додаткові:

  • основні розраховані на тривалий захист від дії струму; їх допускається застосовувати при монтажних і ремонтних роботах в електроустановках, які перебувають під напругою;
  • додаткові самі по собі не захищають від електротравм, але в поєднанні з основними здатні убезпечити від ураження струмом.

Засоби захисту також поділяють на колективні, до яких відносяться системи автоматичного контролю, занулення і заземлення, огороджувальні конструкції і т. п., а також індивідуальні (ЗІЗ) – ними користується одна людина.

Важливо! Індивідуальні засоби захисту від ураження електричним струмом повинні відповідати всім необхідним вимогам і проходити регулярні випробування.

Захисний одяг

Щоб персонал був надійно захищений від термічного впливу електричної дуги, підбирається комплект спеціального одягу:

  • в нього входить в костюм з термостійкого матеріалу з високими захисними властивостями;
  • обов`язкова натільна білизна з термостійкого волокна або стовідсоткової бавовни;
  • взуття для захисту ніг, виготовлене ​​зі спеціальної шкіри, з термостійкою підошвою; всі шви повинні бути виконані з ниток, стійких до високих температур; на черевиках мають бути відсутні металеві деталі;
  • додатково видаються плащі і зимові костюми (які також володіють термостійкістю).

Костюм

Сам костюм складається з брюк та куртки або напівкомбінезона. Вогнестійкість забезпечують спеціальні просочення, що не втрачають своїх властивостей навіть після прання.

Костюми, використовувані як засоби індивідуального захисту, убезпечать тіло від потоку електричної енергії будь-якої потужності.

Для кожного конкретного підприємства підбирається одяг з термозахистом, виходячи зі ступеня ризику і умов роботи персоналу. Всі комплекти до поставки проходять обов`язкові випробування на спеціальних установках.

Натільна білизна і підшоломник

Ці елементи захисту тіла виготовляють з бавовни (літній варіант) або вовни (для зими) з обов`язковим додаванням негорючого волокна. Трикотажне полотно не дасть полум`ю розгорітися через здатність витісняти кисень. Вироби витримують температуру до 380 градусів і відкрите полум`я протягом 15 сек.

Взуття

Основна вимога до взуття – відсутність провідників електричного струму (підносків, блочків, цвяхів і т. п.). Крім цього пред`являються і такі вимоги:

  • антистатичність матеріалу;
  • відсутність синтетичних волокон (в зимовому варіанті – утеплювачів);
  • стійкість до високих температур.

У взутті, що використовується в електроустановках, подошви виконані з полікарбонату, що володіє великою ударною міцністю. До його властивостей можна віднести термоізоляцію, а також здатність не нагріватися влітку і не замерзати взимку.

Інші елементи захисту тіла

Крім спецодягу і взуття, в комплектацію ЗІЗ входять захисні каски, термостійкі рукавиці і щитки лицьові. Без цього комплекту до робіт в електроустановках персонал не допускається.

Каска

Даний головний убір захищає голову від контакту з провідниками струму і здатний витримувати температуру в межах від мінус 50 до плюс 150 градусів. Виготовляють каски з ударостійкого полікарбонату.

У касок з текстилю є 6 точок кріплення для регулювання розмірів. Є також вставка зі шкіри, що вбирає піт. У касці передбачена система регулювання вентиляції. На корпусі також обладнані спеціальні кріплення для щитків, окулярів, навушників.

Щиток

Елемент, що захищає обличчя від електричної дуги, має спеціальну вогнестійку окантовку. Сам щит виготовлений з прозорого ацетату. Каски кріпляться за допомогою спеціального кругового пристосування, завдяки якому проводиться фіксація в одному з 3-х положень.

Рукавиці

Додається до костюму захист для рук, який є доповненням до діелектричних рукавичок. Виготовляють рукавиці безшовним способом з м`якого еластичного термостійкого матеріалу. Основне їх призначення – вберегти руки від пошкодження механічного та теплового впливу.

Спеціальне волокно рукавиць стійке до порізів, здатне не підтримувати горіння і забезпечити протягом короткого проміжку часу захист від температур до 100 градусів.

Ще раз варто наголосити. Щоб уникнути ураження електричним струмом, захисні засоби необхідно використовувати обов’язково. Без вказаних засобів індивідуального захисту до роботи з електричними установками працівники не допускаються!


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!