30.06.2020 11:20
для всіх
4065
    
  1 | 1  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Залежність розмірів фізичних тіл від температури

Залежність розмірів фізичних тіл від температури 8 клас

Мета онлайн уроку: дати уявлення під час очного або дистанційного навчання про причини теплового розширення тіл у різних агрегатних станах з точки зору молекулярно-кінетичної теорії, охарактеризувати теплове розширення, показати його застосування в техніці

Тепло і холод – це дві руки природи, якими вона дає майже все.
Ф. Бекон

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Дайте відповіді на питання, які допоможуть зорієнтуватися в новій темі та пригадати матеріал з попереднього уроку «Тепловий стан. Температура тіла та її вимірювання». Завдання письмове.

Перевірочна самостійна робота

1. Що називають тепловим рухом речовини?

2. Чому рейки потягів та трамваїв не укладають щільно одна до одної, а завжди лишають невеликі проміжки між ними?

3. Запишіть температуру вашого тіла в градусах Цельсія, Фаренгейта, Реомюра та в Кельвінах.

Слайд 2

Вивчення нового матеріалу «Залежність розмірів фізичних тіл від температури»

Опрацьовуємо дистанційно параграф «Залежність розмірів фізичних тіл від температури» §2 за підручником «Фізика 8 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий» або §3 за підручником «Фізика 8 клас, П. Ф. Пістун, В. В. Добровольський».

Розпочнемо з перегляду відео по даній темі. Далі складаємо конспект, записуємо головне.

PlayVideo YouTube

Як правило, тверді тіла, рідини й гази під час нагрівання розширюються, а під час охолодження — стискуються. Змін розмірів тіла під час його нагрівання називається тепловим розширенням.

Пристрій Гравезанда

Тверді тіла та рідини розширюються набагато менше, ніж гази. Зміна розмірів тіла внаслідок зміни температури залежить від речовини, з якої складається це тіло.

Причина теплового розширення полягає в тому, що зі збільшенням температури збільшується швидкість руху частинок речовини і в результаті збільшується середня відстань між частинками.

Явище теплового розширення враховують і широко використовують у техніці й побуті (наприклад, при вимірюванні температури). Воно відіграє дуже важливу роль у природі.

Розширювач мосту

Наслідки теплового розширення

Провисання електричних проводів

Існують речовини, об’єм яких на певному інтервалі температур під час нагрівання зменшується, а під час охолодження — збільшується. До таких речовин належать вода, чавун і деякі інші. Вода, наприклад, під час охолодження до 4 °С стискується, як і більшість речовин. Однак починаючи з температури 4 °С і до замерзання (0 °С) вода розширюється. Саме завдяки цій властивості річки, моря й океани не промерзають до дна навіть у сильні морози.

Градієнт температур водойми взимку

Слайд 3

Закріплення набутих знань

Пройдіть інтерактивний тест онлайн уроку «Залежність розмірів фізичних тіл від температури», побудований на основі контрольних запитань параграфа.

Тест "Залежність розмірів фізичних тіл від температури"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Залежність розмірів фізичних тіл від температури" під час дистанційного навчання.

Слайд 4

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Залежність розмірів фізичних тіл від температури», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 1, завдання 2-4 за підручником «Фізика 8 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».

Наприклад, Завдання 3, вправа 1-2 за підручником «Фізика 8 клас, П. Ф. Пістун, В. В. Добровольський».



2020 р.


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!