27.06.2020 10:09
для всіх
5484
    
  2 | 3  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Фізичні величини. Вимірювання фізичних величин. Похибки й оцінювання точності вимірювань

Фізичні величини. Вимірювання фізичних величин. Похибки й оцінювання точності вимірювань 7 клас

Мета онлайн уроку: перевірка засвоєння учнями знань про наукові методи вивчення природи; засвоєння під час очного або дистанційного навчання нових знань про фізичні величини, вимірювання фізичних величин, похибки й оцінювання точності вимірювань

Наука починається відтоді, коли починають вимірювати.
Д. І. Менделєєв

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Онлайн перевірка знань

Пройдіть ще раз інтерактивний тест з попереднього уроку «Наукові методи вивчення природи», щоб пригадати та остаточно засвоїти попередню тему.

Тест "Наукові методи вивчення природи"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Наукові методи вивчення природи" під час дистанційного навчання.

Слайд 2

Вивчення нового матеріалу «Фізичні величини. Вимірювання фізичних величин. Похибки й оцінювання точності вимірювань»

Опрацьовуємо дистанційно параграфи §4 на сторінці 24-29 та §5 на сторінці 33-35 за підручником «Фізика 7 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий». Для зручності, нижче ми виділили основні тези з матеріалу. Уважно прочитайте та запишіть їх в робочий зошит.

Розпочати варто з відео по темі.

PlayVideo YouTube

Фізична величина — це кількісно виражена характеристика тіла або фізичного явища.

Зараз у більшості країн світу діє запроваджена в 1960 р. Міжнародна система одиниць, яку називають Система Інтернаціональна (СІ).

У СІ одиницею довжини є метр (м), одиницею часу — секунда (с), об’єм вимірюється в метрах кубічних (м3), швидкість руху — у метрах за секунду (м/с).

Основні одиниці СІ

Кратні одиниці — це одиниці, які більші за основні одиниці в 10, 100, 1000 і більше разів.

Частинні одиниці — це одиниці, які менші від основних одиниць у 10, 100, 1000 і більше разів.

Проскрольте таблицю вліво →

Префікс

Значення в перекладі з грецької або латинської мови

Символ

Множник

тера-

чудовисько

т

1000000000000

1012

гіга-

гігантський

Г

1000000000

109

мега-

великий

М

1000000

106

кіло-

тисяча

к

1000

103

гекто-

сто

г

100

102

деци-

десять

д

0.1

10-1

санти-

сто

с

0.01

10-2

мілі-

тисяча

м

0.001

10-3

мікро-

малий

мк

0.000001

10-6

нано-

карлик

н

0.000000001

10-9

Виміряти фізичну величину означає порівняти її з однорідною величиною, взятою за одиницю.

Ціна поділки шкали вимірювального приладу — це значення найменшої поділки шкали цього приладу. 

Межі вимірювання приладу — це найбільше та найменше значення фізичної величини, які можна виміряти цим приладом.

Похибки поділяють на абсолютні та відносні.

Абсолютна похибка результату вимірювання — це відхилення результату вимірювання від істинного значення фізичної величини.

Відносна похибка результату вимірювання дорівнює відношенню абсолютної похибки до виміряного значення фізичної величини.

Вимірювання неможливо провести з абсолютною точністю. Похибки в ході вимірювання фізичних величин пов’язані як з процесом вимірювання, так і з вибором приладу для вимірювання. Щоб зменшити похибку, ті самі вимірювання виконують кілька разів, а потім обчислюють середнє значення результатів вимірювання.

Слайд 3

Закріплення набутих знань

Пройдіть інтерактивний тест, побудований на основі контрольних запитань з підручника фізики 7 класу.

Тест "Фізичні величини. Вимірювання фізичних величин"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Фізичні величини. Вимірювання фізичних величин" під час дистанційного навчання.

Слайд 4

Домашнє завдання

Вправи та завдання до онлайн уроку «Фізичні величини. Вимірювання фізичних величин», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 4 (завдання 1, 2, 3), Вправа 5 (завдання 1) та Експериментальне завдання 1 (на ст. 30) за підручником «Фізика 7 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».



2020 р.


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 14.09.2023 19:59  Настя Терещенко => © 

))))