01.07.2020 12:10
для всіх
2609
    
  1 | 1  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Способи зміни внутрішньої енергії

Способи зміни внутрішньої енергії 8 клас

Мета онлайн уроку: дати уявлення під час очного або дистанційного навчання про два способи зміни внутрішньої енергії тіла – теплопередачу та виконання роботи

Три роки на камені посидиш, і камінь нагріється.
Японське прислів’я

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Пройдіть повторно інтерактивний тест з попереднього уроку «Внутрішня енергія», щоб остаточно засвоїти матеріал та підготуватися до вивчення нового.

Тест "Внутрішня енергія"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Внутрішня енергія" під час дистанційного навчання.

Слайд 2

Виконайте самостійну роботу, яка допоможе зорієнтуватися в новій темі. Якщо щось призабули, знайдіть потрібну інформацію в Інтернеті або в відповідному уроці «Механічна робота» за 7 клас, адже відповіді на дані питання ви дізнались в кінці минулого навчального року. Завдання письмове.

Самостійна робота

1. Що називаються механічною роботою?

2. Запишіть формулу для обчислення механічної роботи.

3. В яких одиницях вимірюється механічна робота?

Слайд 3

Вивчення нового матеріалу «Способи зміни внутрішньої енергії»

Опрацьовуємо дистанційно параграф «Способи зміни внутрішньої енергії» §4 за підручником «Фізика 8 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий» або §6 за підручником «Фізика 8 клас, П. Ф. Пістун, В. В. Добровольський».

Для візуалізації фізичних явищ можна скористатися анімаціями/симуляціями за вказаними посиланнями: внутрішня енергія.

Розпочнемо з перегляду відео (на цей раз дивимося повністю від початку до кінця) по даній темі. Далі складаємо конспект, записуємо головне.

PlayVideo YouTube

Існують два способи зміни внутрішньої енергії тіла: виконання роботи та теплопередача.

1. Процес теплопередачі.

Процес зміни внутрішньої енергії тіла без виконання роботи називають теплопередачею (теплообміном).

Теплопередача при приготуванні їжі

Для кількісної характеристики теплопередачі використовують поняття кількість теплоти.

Кількість теплоти — це фізична величина, що дорівнює енергії, яку тіло одержує або віддає під час теплопередачі.

Кількість теплоти позначають символом Q. Одиницею кількості теплоти в СІ є джоуль (Дж):

[Q]=1Дж.

Теплопередача є можливою тільки в разі наявності різниці температур, причому самовільно тепло може передаватися тільки від тіла з більшою температурою до тіла з меншою температурою.

Теплообмін триває до тих пір, доки температури тіл не стануть однаковими, тобто доки між тілами не встановиться теплова рівновага.

2. Зміна внутрішньої енергії внаслідок виконання роботи тілом або над тілом

Навіть у разі відсутності теплообміну внутрішня енергія тіла може збільшуватись, якщо над тілом виконується робота.

Виконання роботи

Якщо тіло саме виконує роботу, то його внутрішня енергія зменшується.

Слайд 4

Закріплення набутих знань

Пройдіть інтерактивний тест онлайн уроку «Способи зміни внутрішньої енергії», побудований на основі контрольних запитань параграфа та додаткових завдань.

Тест "Способи зміни внутрішньої енергії"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Способи зміни внутрішньої енергії" під час дистанційного навчання.

Слайд 5

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Способи зміни внутрішньої енергії», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 4, завдання 2, 3, 4 за підручником «Фізика 8 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».

Наприклад, Завдання 6, вправа 1, 2, 3 за підручником «Фізика 8 клас, П. Ф. Пістун, В. В. Добровольський».



2020 р.


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!