10.07.2020 11:46
для всіх
4954
    
  3 | 4  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Магнітне поле провідника зі струмом. Правило свердлика

Магнітне поле провідника зі струмом. Правило свердлика 9 клас

Мета онлайн уроку: сформувати знання під час очного або дистанційного навчання про магнітні поля прямолінійного провідника та котушки зі струмом

Права рука достатньо широко використовується у фізиці.
(Жарт студентів-фізиків)

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Пройдіть інтерактивний тест з попередньої теми «Індукція магнітного поля. Лінії магнітної індукції. Магнітне поле Землі», щоб перевірити та остаточно засвоїти набуті знання.

Тест "Індукція магнітного поля. Лінії магнітної індукції. Магнітне поле Землі"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Індукція магнітного поля. Лінії магнітної індукції. Магнітне поле Землі" під час очного або дистанційного навчання.

Слайд 2

Вивчення нового матеріалу «Магнітне поле провідника зі струмом. Правило свердлика. Правило правої руки»

Опрацьовуємо очно або дистанційно параграф «Магнітне поле струму. Правило свердлика» §3 за підручником «Фізика 9 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий». Конспектуємо головне з теми.

Для візуалізації фізичних явищ можна скористатися анімаціями/симуляціями за вказаними посиланнями: правило гвинта.

Розпочнемо, як завжди, з пояснювального відео по даній темі.

PlayVideo YouTube

Слайд 3

Навколо провідника зі струмом існує магнітне поле. Магнітна індукція поля, створеного струмом, зменшується зі збільшенням відстані від провідника та збільшується зі збільшенням сили струму в провіднику.

Лінії магнітної індукції

Напрямок ліній магнітної індукції магнітного поля провідника зі струмом можна визначити за допомогою магнітних стрілок або за допомогою правила свердлика.

Напрямок ліній магнітної індукції

Слайд 4

Правило свердлика (правило гвинта):

Якщо вкручувати свердлик за напрямком струму в провіднику, то напрямок обертання ручки свердлика вкаже напрямок ліній магнітного поля струму.

Правило свердлика

Слайд 5

Правило визначення напрямку ліній магнітної індукції для провідника зі струмом:

Якщо спрямувати великий палець правої руки за напрямком струму в провіднику, то чотири зігнуті пальці вкажуть напрямок ліній магнітного поля струму.

Правило правої руки для провідника зі струмом

Слайд 6

Котушка зі струмом, як і постійний магніт, має два полюси. Їх можна визначити за допомогою правої руки.

Котушка зі струмом

Правило правої руки для котушки зі струмом:

Якщо чотири зігнуті пальці правої руки спрямувати за напрямком струму в котушці, то відігнутий на 900 великий палець укаже напрямок на північний полюс котушки, тобто напрямок вектора магнітної індукції всередині котушки.

Правило правої руки для котушки зі струмом


Слайд 7

Закріплення набутих знань

Пройдіть інтерактивний тест онлайн уроку «Магнітне поле провідника зі струмом. Правило свердлика. Правило правої руки», побудований на основі контрольних запитань параграфа та додаткових завдань.

Тест "Магнітне поле провідника зі струмом. Правило свердлика. Правило правої руки"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Магнітне поле провідника зі струмом. Правило свердлика. Правило правої руки" під час очного або дистанційного навчання.

Слайд 8

Розв’язування задач

1. Визначте та намалюйте напрям силових ліній.

Визначте напрям силових ліній

2. Визначте та намалюйте напрям струму в провіднику.

Визначте напрям струму

3. Визначте полюси джерела струму.

Визначте полюси джерела струму

Слайд 9

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Магнітне поле провідника зі струмом. Правило свердлика», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 3, завдання 3, 4 за підручником «Фізика 9 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».

https://www.vascak.cz/data/android/physicsatschool/template.php?s=mag_vodic&l=ua



2020 р.


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Дистанційне Навчання З Фізики цікавиться

  • Дистанційне Навчання З ФізикиМаєте питання, пропозиції або помітили помилку? Напишіть нам та ставте лайк!
  • Задонатити
  • Добровільну фінансову допомогу на розвиток проекту у вигляді довільної суми коштів, яка Вас не обтяжує, можна швидко надіслати за вказаним під кнопкою "Задонатити" посиланням

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!