09.07.2020 11:47
для всіх
4449
    
  1 | 1  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Індукція магнітного поля. Лінії магнітної індукції. Магнітне поле Землі

Індукція магнітного поля. Лінії магнітної індукції. Магнітне поле Землі 9 клас

Мета онлайн уроку: сформувати знання під час очного або дистанційного навчання про силову характеристику магнітного поля – магнітну індукцію, силові лінії магнітного поля, однорідне магнітне поле, земний магнетизм

Вчись не для того, щоб знати більше, а для того, щоб знати краще.
Луцій Анней Сенека

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Пройдіть інтерактивний тест з попередньої теми «Магнітні явища. Дослід Ерстеда. Магнітне поле», щоб перевірити та остаточно засвоїти набуті знання.

Тест "Магнітні явища. Дослід Ерстеда. Магнітне поле"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Магнітні явища. Дослід Ерстеда. Магнітне поле" під час дистанційного навчання.

Слайд 2

Вивчення нового матеріалу «Індукція магнітного поля. Лінії магнітної індукції. Магнітне поле Землі»

Опрацьовуємо дистанційно параграф «Індукція магнітного поля. Лінії магнітної індукції. Магнітне поле Землі» §2 за підручником «Фізика 9 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».

Для візуалізації фізичних явищ можна скористатися анімаціями/симуляціями за вказаними посиланнями: магніт.

Розпочнемо з пояснювального відео по темі.

PlayVideo YouTube

Магнітна індукція (індукція магнітного поля) — це векторна фізична величина, яка характеризує силову дію магнітного поля.

Магнітну індукцію позначають символом B.

Магнітна індукція

Одиниця магнітної індукції в СІ — тесла:

[B]=1Тл.

За напрямок вектора магнітної індукції в даній точці магнітного поля обрано напрямок, у якому вказує північний полюс магнітної стрілки, встановленої в даній точці.

Умовні напрямлені лінії, дотичні до яких у кожній точці збігаються з лінією, уздовж якої напрямлений вектор магнітної індукції, називають лініями магнітної індукції або магнітними лініями.

Саме за допомогою магнітних ліній графічно зображують магнітні поля:

1) за напрямок ліній магнітної індукції в даній точці домовилися брати напрямок вектора магнітної індукції;

2) лінії магнітної індукції зображають щільніше в тих областях поля, де модуль магнітної індукції більше.

Слайд 3


Лінії магнітної індукції

Магнітні лінії штамбового магніту:

поза магнітом виходять із північного полюса магніту і входять у південний;

завжди замкнені (магнітне поле — це вихрове поле);

найщільніше розташовані біля полюсів магніту;

ніколи не перетинаються.

Слайд 4


Однорідне магнітне поле

Магнітне поле в певній частині простору називають однорідним, якщо в кожній його точці вектори магнітної індукції однакові як за модулем, так і за напрямком.

Слайд 5


Магнітне поле Землі

Земля — це величезний магніт, а на півночі нашої планети розташований її південний магнітний полюс.

Лінії магнітної індукції магнітного поля Землі не є паралельними її поверхні.


Слайд 6

Закріплення набутих знань

Намалюйте в робочому зошиті підковоподібний магніт та зобразіть лінії магнітної індукції, що його оточують.

Підковоподібний магніт

Слайд 7

Пройдіть також інтерактивний тест онлайн уроку «Індукція магнітного поля. Лінії магнітної індукції. Магнітне поле Землі», побудований на основі контрольних запитань параграфа та додаткових завдань.

Тест "Індукція магнітного поля. Лінії магнітної індукції. Магнітне поле Землі"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Індукція магнітного поля. Лінії магнітної індукції. Магнітне поле Землі" під час очного або дистанційного навчання.

Слайд 8

Розв’язування задач

1. Чому залізні ошурки, котрі приєднані до полюсів магніту, утворюють своєрідні ланцюжки, які відштовхуються один від одного?

Магніт та залізні ошурки

2. Вкажіть для кожного з трьох зображень, яке магнітне поле побудовано: однорідне чи неоднорідне? Також визначте напрямок вектора магнітної індукції в точках А та В магнітного поля. В якій точці магнітна індукція є більшою?

Задача про магнітне поле

Слайд 9

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Індукція магнітного поля. Лінії магнітної індукції. Магнітне поле Землі», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 2, завдання 2, 3, 4 за підручником «Фізика 9 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».



2020 р.


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!