Розв’язування задач з теми: Магнітне поле провідника зі струмом. Правило свердлика
9 клас
Мета онлайн уроку: закріпити знання під час очного або дистанційного навчання з теми «Магнітне поле провідника зі струмом. Правило свердлика»; продовжити формування вмінь і навичок учнів розв’язувати фізичні задачі, застосовуючи набуті знання
Вчитись можна тільки весело. Щоб перетравлювати знання, потрібно поглинати їх з апетитом.
А. Франс
Тест "Магнітне поле провідника зі струмом. Правило свердлика. Правило правої руки"
Слайд 2
Застосування набутих знань по темі «Магнітне поле провідника зі струмом. Правило свердлика. Правило правої руки»
Опрацьовуємо задачі в робочих зошитах. Якщо щось не виходить, значить треба повторити пройдені теми про «магнітне поле».
А для кращого результата, перегляньте пояснювальне відео по темі.
Задача 1.
Розпочнемо з вправи з попереднього уроку. Визначте та намалюйте напрям силових ліній.
Слайд 3
Задача 2.
Є провідник зі струмом. Навколо нього на нитках розміщені маленькі магнітні стрілки від компасів. Вкажіть напрямки ліній магнітної індукції та сили струму в провіднику.
Слайд 4
Задача 3.
На малюнку зображені лінії магнітної індукції навколо зігнутого кільцем провідника. Вкажіть напрямок струму в кільці.
Слайд 5
Задача 4.
Намалюйте ліній магнітної індукції та вкажіть, де північ і де південь.
Слайд 6
Задача 5.
Що буде, якщо розрізати магніт?
Слайд 7
Задача 6.
Магніт та котушка відштовхнуться чи притягнуться? Відповідь поясність, зобразивши потрібні елементи.
Слайд 8
Задача 7.
Як повернеться стрілка компаса? Відповідь поясність, зобразивши потрібні елементи.
Слайд 9
Задача 8.
В якому напрямку протікає струм в котушці? Відповідь поясність.
Слайд 10
Задача 9.
Як потрібно намотати дріт у котушці, щоб при проходження струму в ній не виникало магнітне поле?
Слайд 11
Домашнє завдання
Вправи до онлайн уроку «Розв’язування задач з теми: Магнітне поле провідника зі струмом. Правило свердлика», які вкаже ваш учитель фізики.
Наприклад, складіть 3 задачі підвищеної складності та розв’яжіть їх. На наступний урок, при очному навчанні, хтось запропонує деякі з них для розв’язання разом з класом.
Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":