11.07.2020 13:17
для всіх
3549
    
  1 | 1  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Сила Ампера

Сила Ампера 9 клас

Мета онлайн уроку: сформувати знання під час очного або дистанційного навчання про силу Ампера, магнітну індукцію як силову характеристику магнітного поля

Ампер – це Ньютон електрики.
Дж. Максвелл

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Пройдіть інтерактивний тест з уроку «Індукція магнітного поля. Лінії магнітної індукції. Магнітне поле Землі», щоб актуалізувати потрібні знання для засвоєння наступної теми.

Тест "Індукція магнітного поля. Лінії магнітної індукції. Магнітне поле Землі"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Індукція магнітного поля. Лінії магнітної індукції. Магнітне поле Землі" під час очного або дистанційного навчання.

Слайд 2

Вивчення нового матеріалу «Сила Ампера»

Опрацьовуємо дистанційно параграф «Сила Ампера» §4 за підручником «Фізика 9 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий». Обов’язково складаємо конспект по темі.

Для візуалізації фізичних явищ можна скористатися анімаціями/симуляціями за вказаними посиланнями: правило лівої руки.

Але почнемо з пояснювального відео по даній темі.

PlayVideo YouTube

Слайд 3

Французький математик та фізик Андре Марі Ампер (1775-1836)

Андре Марі Ампер

Сила ампера — це сила, з якою магнітне поле діє на провідник зі струмом.

Дослід для демонстрації сили Ампера

Значення сили Ампера (FA) обчислюють за формулою:


 

FA=BIlsinα

 

де B — магнітна індукція магнітного поля; I — сила струму в провіднику; l — довжина активної частини провідника; α — кут між напрямком вектора магнітної індукції і напрямком струму в провіднику.

Провідник в магнітному полі


Слайд 4

Щоб визначити напрямок сили Ампера, використовують правило лівої руки.

Правило лівої руки:

Якщо ліву руку розташувати так, щоб лінії магнітної індукції входили в долоню, а чотири витягнуті пальці вказували напрямок струму в провіднику, то відігнутий на 900 великий палець укаже напрямок сили Ампера.

Правило лівої руки

Магнітне поле не діятиме на провідник зі струмом (FA=0), якщо провідник розташований паралельно магнітним лініям поля (sinα=0).

Якщо провідник розташований перпендикулярно до ліній магнітної індукції (α=900, sinα=1), то поле діє на провідник із максимальною силою:

FA max=BIl

B=FA maxIl

Значення магнітної індукції не залежить ані від сили струму в провіднику, ані від довжини провідника, а залежить тільки від властивостей магнітного поля.

У СІ одиниця магнітної індукції — тесла (Тл)

Одиниця магнітної індукції - тесла

1 Тл — це індукція такого однорідного магнітного поля, яке діє із максимальною силою 1 Н на провідник завдовжки 1 м, у якому тече струм силою 1 А.

Слайд 5

На завершення передивіться цікаве відео.

PlayVideo YouTube

Слайд 6

Закріплення набутих знань

Пройдіть інтерактивний тест онлайн уроку «Сила Ампера», побудований на основі контрольних запитань параграфа та додаткових завдань.

Тест "Сила Ампера"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Сила Ампера" під час очного або дистанційного навчання.

Слайд 7

Розв’язування задач

Аналізуємо уважно задачу 1 з п. 3 параграфа 4 «Сила Ампера».

Слайд 8

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Сила Ампера», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, сформулюйте обернену задачу до задачі 1 (з п. 3, §4) та розв’яжіть її. Тобто, доведіть, що провідники притягуються, якщо струм по них тече в протилежних напрямках. Не забудьте записати хід розв’язання в робочий зошит та зробити відповідні малюнки (різними кольорами).


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Дистанційне Навчання З Фізики цікавиться

  • Дистанційне Навчання З ФізикиМаєте питання, пропозиції або помітили помилку? Напишіть нам та ставте лайк!
  • Задонатити
  • Добровільну фінансову допомогу на розвиток проекту у вигляді довільної суми коштів, яка Вас не обтяжує, можна швидко надіслати за вказаним під кнопкою "Задонатити" посиланням

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!