16.07.2020 21:37
для всіх
4248
    
  1 | 1  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Магнітні властивості речовини. Гіпотеза Ампера

Магнітні властивості речовини. Гіпотеза Ампера 9 клас

Мета онлайн уроку: сформувати знання під час очного або дистанційного навчання про дію магнітного поля на речовину та магнітні властивості слабомагнітних та сильномагнітних речовин

Залізо так говорило Магніту: «Більше за все я тебе ненавиджу за те, що ти притягуєш, не маючи достатньо сил, щоб тягнути за собою».
Ф. Ніцше

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Пройдіть інтерактивний тест з першого уроку «Магнітні явища», щоб актуалізувати потрібні знання для засвоєння наступної теми.

Тест "Магнітні явища. Дослід Ерстеда. Магнітне поле"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Магнітні явища. Дослід Ерстеда. Магнітне поле" під час дистанційного навчання.

Слайд 2

Вивчення нового матеріалу «Сила Ампера»

Опрацьовуємо дистанційно параграф «Магнітні властивості речовини. Гіпотеза Ампера» §5 за підручником «Фізика 9 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».

Для візуалізації фізичних явищ можна скористатися анімаціями/симуляціями за вказаними посиланнями: феромагнетики.

Розпочнемо з узагальнюючого відео по даній темі. Далі вивчаємо параграф та складаємо конспект уроку.

PlayVideo YouTube

Магнітні властивості речовин

Слайд 3

Діамагнетики

Діамагнетики (від грецьк. dia — розбіжність) намагнічуються, створюючи слабке магнітне поле, яке напрямлене протилежно до зовнішнього.

Діамагнетики

Слайд 4

Парамагнетики

Парамагнетики (від грецьк. para — поряд) намагнічуються, створюючи слабке магнітне поле, напрямлене в бік зовнішнього магнітного поля.

Парамагнетики

Слайд 5

Феромагнетики

Феромагнетики (від латин. ferrum — залізо) — речовини або матеріали, які залишаються намагніченими й у разі відсутності зовнішнього магнітного поля.

Феромагнетики

У разі досягнення температури Кюрі феромагнітні властивості магнітом’яких і магнітожорстких матеріалів зникають — матеріали стають парамагнетиками.

PlayVideo YouTube

Слайд 6

Гіпотеза Ампера

Ампер припустив, що всередині речовини існує величезна кількість незгасаючих малих колових струмів і що кожний коловий струм, ніби маленька котушка, є магнітиком. Постійний магніт складається з безлічі таких елементарних магнітиків, орієнтованих у певному напрямку.

Гіпотеза Ампера

Слайд 7

На завершення цікавий дослід «Магнітна рідина».

PlayVideo YouTube

Слайд 8

Закріплення набутих знань

Пройдіть інтерактивний тест онлайн уроку «Магнітні властивості речовини. Гіпотеза Ампера», побудований на основі контрольних запитань параграфа та додаткових завдань.

Тест "Магнітні властивості речовини. Гіпотеза Ампера"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Магнітні властивості речовини. Гіпотеза Ампера" під час очного або дистанційного навчання.

Слайд 9

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Магнітні властивості речовини. Гіпотеза Ампера», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 5, завдання 2, 4, 5 за підручником «Фізика 9 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий». А хто бажає отримати високий бал, розв’яжіть також слідуючу задачу:

Задача 1.

Провідник масою 300 г і довжиною 30 см, по якому йде струм 10 А, лежить на горизонтальних рейках у вертикальному однорідному магнітному полі з індукцією 0, 2 Тл. Чи буде рухатися провідник, якщо коефіцієнт тертя провідника об рейки 0, 2?

Підказка: Використовуємо формули для визначення сили Ампера, сили тяжіння та тертя ковзання (вивчали на уроках фізики в 7 класі). Обов’язково робимо малюнок до задачі, щоб зрозуміти хід її розв’язання.


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!