07.08.2020 21:19
для всіх
3921
    
  2 | 2  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Електрорушійна сила. Закон Ома для повного кола

Електрорушійна сила. Закон Ома для повного кола 11 клас

Мета онлайн уроку: формувати під час очного або дистанційного навчання поняття сторонніх сил, ЕРС та внутрішнього опору джерела струму, повного опору електричного кола; забезпечити засвоєння учнями співвідношення між параметрами замкнутого електричного кола; формувати навички розв’язування задач

Не знаєш закону Ома – сиди дома.
Відомий народний вислів

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Пройдіть інтерактивний тест з попередньої теми «Робота і потужність електричного струму. Закон Джоуля-Ленца», щоб пригадати вивчений матеріал. Якщо є проблеми в засвоєнні, обов’язково ще раз пройдіть попередню тему, адже це основи електродинаміки і кожен матеріал важливий.

Тест "Робота і потужність електричного струму. Закон Джоуля-Ленца"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Робота і потужність електричного струму. Закон Джоуля-Ленца" під час очного або дистанційного навчання.

Слайд 2


Пальчикові батарейки


Дистанційне Навчання З Фізики цікавиться

  • На «пальчиковій» батарейці написано: 1.5 В. Що це значить?
  • Відгукнутись

На сьогоднішньому уроці ви дізнаєтесь, чи вірно ви дали відповідь.

Слайд 3

Вивчення нового матеріалу «Електрорушійна сила. Закон Ома для повного кола»

Опрацьовуємо дистанційно параграф «Електрорушійна сила. Закон Ома для повного кола» §4 за підручником «Фізика 11 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий». Пишемо конспект.

Для візуалізації фізичних явищ можна скористатися анімаціями/симуляціями за вказаними посиланнями: внутрішній опір; напруга, струм і опір.

Але розпочинаємо з узагальнюючого відео по темі.

PlayVideo YouTube

Слайд 4

Сторонні сили

Будь-які сили, що діють на електрично заряджені частинки і не є кулонівськими, називають сторонніми силами.

Сторонні сили

Слайд 5

Електрорушійна сила (ЕРС)

Електрорушійна сила ε джерела струму — скалярна фізична величина, яка характеризує енергетичні властивості джерела струму і дорівнює відношенню роботи сторонніх сил Aст із переміщення позитивного заряду q всередині джерела до значення цього заряду.

ЕРС

Одиниця ЕРС в СІ — вольт: [ε]=1В.

Слайд 6

Закон Ома для повного кола

Схема до закону Ома

Сила струму в повному електричному колі дорівнює відношенню ЕРС джерела струму до повного опору кола.

Закон Ома для повного кола

де r – внутрішній опір джерела струму, R – зовнішній опір кола.

Слайд 7

Коротке замикання

Коротким замиканням називають з’єднання кінців ділянки кола, яка перебуває під напругою, провідником, опір якого дуже малий порівняно з опором цієї ділянки.

Сила струму при короткому замиканні

де IК.З. – сила струму короткого замикання.

Слайд 8

Закріплення набутих знань

Пройдемо інтерактивний тест онлайн уроку «Електрорушійна сила. Закон Ома для повного кола», побудований на основі контрольних запитань параграфа, для остаточного закріплення поданого матеріалу.

Тест "Електрорушійна сила. Закон Ома для повного кола"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Електрорушійна сила. Закон Ома для повного кола" під час очного або дистанційного навчання.

Слайд 9

Розглянемо задачу з п. 5 «Учимося розв’язувати задачі» з підручника на сторінці 21 та проаналізуємо розв’язок.

Слайд 10

Розв’язування задач

Тепер закріпимо знання, розв’язавши наступну задачу.

Задача 1

Напруга на реостаті становить 200 В. Він під’єднаний до джерела струму з електрорушійною силою 220 В. Визначте силу струму в даному колі, якщо внутрішній опір джерела струму становить 1 Ом.


Підказка: Для розв’язання даної задачі достатньо знати закони Ома для повного кола та для частини кола. Обов’язково накресліть відповідну електричну схему.

Слайд 11

А тепер дайте відповідь, що справді означає позначка 1.5 В на «пальчиковій» батарейці? При дистанційному навчанні обов’язково запишіть пояснення в робочий зошит.

Слайд 12

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Електрорушійна сила (ЕРС). Закон Ома для повного кола», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 4, завдання 1, 2 за підручником «Фізика 11 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий». Також законспектуйте задачу з п. 5 «Учимося розв’язувати задачі» з підручника на сторінці 21, яку розглянули під час вивчення теми.


PlayЕлектрорушійна сила. Закон Ома для повного кола


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 08.11.2023 15:26  Світлана => © 

1,5 В це ЕРС

 22.09.2020 07:55  Камаксаша => © 

1.5 В - це номінальна напруга батарейки

 21.09.2020 12:21  Кашина Богдана => © 

1.5 В - це номінальна напруга батарейки

 20.09.2020 16:05  Дуля Альона => © 

Напруга в батарейці