12.08.2020 19:33
для всіх
1304
    
  2 | 2  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Використання онлайн уроків на очних заняттях

Використання онлайн уроків на очних заняттях
Знання – настільки дорогоцінна річ, що їх варто здобувати з будь-якого джерела.
Абу-ль-Фарадж

Онлайн уроки, розроблені в межах проєкту «Дистанційне навчання з фізики» адаптовані для зручного перегляду як на настільному ПК чи ноутбуці так і смартфоні, що дозволяє використовувати їх в якості навчального посібника і вчителям, і учням для дистанційної освіти. Проте першочергово вони створювалися, як інтерактивний інструмент для проведення очних уроків безпосередньо в класах оснащених інтерактивними дошками з послідуючою можливістю їх використання віддалено учнями при підготовці домашніх завдань та для повторення вивченого матеріалу. Тому спробуємо надати стислий загальний опис того, як краще ними користуватись під час «живих» уроків в класі.

Концептуально запропоновані онлайн уроки з фізики є постійно оновлюваною збіркою наочностей та повністю проектують урок від початку і до кінця. Водночас вони є також план-конспектом для педагога. А приставка «дистанційні» лише показує, що уроки не обмежені стінами класу та можуть використовуватися за будь-яких умов навчання. Звичайно, це все більше підходить для роботи з проектором чи мультимедійною дошкою, але в невеликих класах достатньо навіть ноутбука або планшета, щоб відчутно покращити процес викладання.

В класі, оснащеному інтерактивною дошкою, за допомогою онлайн уроків можна легко зробити заняття більш насиченим, ефективним, не витрачати зайвий час на записи на дошці. Наприклад, вчитель близько хвилини робить запис теми уроку, ще одна хвилина відводиться на запис домашнього завдання, ще кілька – на супутні малюнки, нотування формул чи розкриття відповідних плакатів. Погодьтесь, щонайменше 5 хвилин йде на дрібниці. Цей час можна мобілізувати, зробивши урок більш ефективним, адже заощаджені хвилини можна витратити на щось корисне, наприклад, розв’язання ще однієї задачі, відповіді на додаткові 2-3 питання, повторення пройденого.

Водночас, онлайн уроки дозволяють вчителю не витрачати надлишок часу на підготовку окремих дистанційних завдань на додачу до очних. Та й за потреби очні заняття можна більше ефективно підготувати, адже мінімум 70% вже зроблено. Тобто, ті ж самі уроки, в разі наявності інтернету та завдяки поширенню технологій, можна подавати одночасно і дітям на дистанційному навчанні, і тим вихованцям, які навчаються в шкільних стінах. Це надає можливість окремим дітям навчатися індивідуально від усіх інших під час хвороби чи вимушеної відсутності. Учень тепер не буде пропускати заняття, вчитель йому може просто надіслати на Viber, Google Classroom, електронну пошту тощо урок, який той з якихось причин не відвідав. Та й саме домашнє завдання буде значно цікавіше готувати, адже відео, тести, посилання на потрібні уроки з попередніх тем допоможуть більш об`ємно поглинати знання, ніж робота зі звичайним підручником, який, тим не менш, залишається невід`ємною частиною навчального процесу.

Трохи порад по використанню онлайн уроків при очному навчанні засобами мультимедійного комплексу.

Варто зазначити, що для якнайкращого користування веб-сторінками уроків, рекомендується в браузері Chrome збільшити масштаб до 150%. Для цього досить натиснути комбінацію клавіш Ctrl та + два рази. Тоді права панель зникне, робоче поле стане ширшим для зручного показу на великому екрані, і діти зможуть краще бачити зміст навіть з віддалених куточків класу.

Ось приклад до збільшення

Онлайн урок

І відкритий урок в масштабі 150%

Збільшення на 150 відсотків

Практики можуть помітити, що не всі слайди поміщаються на екрані, тому їх потрібно подавати частинами, скролячи поступово сторінку смугою прокрутки або стрілочками вгору-вниз. Це не дуже зручно, особливо з малюнками, але є вихід. Рекомендуємо картинки звичайним кліком відкривати в новому вікні одразу на весь екран. Тоді вони автоматично будуть відображатися повністю, але уже в дещо зменшеному вигляді.

Картинки на онлайн уроці

Приклад, як можна розкрити малюнок в новому вікну, просто клікнувши по ньому. Після перегляду, вікно, як завжди, закриваємо через хрестик

Малюнок в новому вікні

Якщо необхідно щось прокоментувати, всім уже відомо, що програма роботи з інтерактивною дошкою це вміє робити. При використанні такої «розумної дошки», завжди можна ввімкнути режим писання по фону робочого столу, а в нашому випадку, по веб-сторінці уроку, доповнюючи його формулами або підкреслюючи потрібні елементи віртуальною указкою. Можливостей багато, треба просто повправлятися.

Онлайн урок 2

Приклад малювання по онлайн уроці на інтерактивній дошці

Малюємо на інтерактивній дошці

Звичайно, ніхто не відміняє класичне навчання. Ми за живий експеримент, за живе спілкування між вчителем та учнем. Але варто все ж взяти до уваги новітні технології, які додають багато чудових можливостей краще вчитися та поглиблено навчати. Бо, як добре відомо, завжди знайдеться ряд новаторів, які ризикнуть спробувати втілити щось нове і не помиляться.


Дистанційне Навчання З Фізики цікавиться

  • Якщо у Вас є ідеї по правкам та доповненням для покращення онлайн уроків, ми завжди раді їх вислухати для досягнення найкращого з можливих результатів.
  • Відгукнутись

Очне навчання

Очне онлайн навчання 2

Очне онлайн навчання 3

Приклад використання онлайн уроків очно


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!