14.08.2020 13:51
для всіх
9578
    
  5 | 5  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

ЛР. Визначення ціни поділки шкали вимірювального приладу

ЛР. Визначення ціни поділки шкали вимірювального приладу 7 клас

Мета онлайн уроку: засвоєння знань під час очного або дистанційного навчання про ціну поділки та межі вимірювання вимірювального приладу й удосконалення цих знань шляхом проведення експерименту

Без сумніву, всі наші знання починаються з досліду.
Е. Кант

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Онлайн перевірка знань

Перед початком лабораторної роботи пригадайте вступний урок «Фізика як навчальний предмет. Правила безпеки у фізичному кабінеті» та ще раз пройдіть тест по техніці безпеки в кабінеті фізики.

Тест "Під час проведення лабораторної роботи з фізики можна…"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Фізика як навчальний предмет. Фізичний кабінет та його обладнання. Правила безпеки у фізичному кабінеті" під час дистанційного навчання.

Слайд 2

Тепер виконайте самостійну роботу. Завдання обов’язкові, без цих відповідей ви не зможете зробити лабораторну роботу. Тому при виникненні проблем при виконанні даної самостійної роботи, варто знову ж пройти попередній урок «Фізичні величини. Вимірювання фізичних величин. Похибки й оцінювання точності вимірювань» і лише після цього приступати до експериментальної роботи.

Перевірочна самостійна робота

1. Що називається вимірювальним приладом?

2. Що називається ціна поділки шкали вимірювального приладу? Як її визначати?

3. Як визначати межі вимірювального приладу?

Слайд 3

Вивчення нового матеріалу

Опрацьовуємо очно або дистанційно лабораторну роботу №1 «Визначення ціни поділки шкали вимірювального приладу». При підготовці використовуємо матеріал на ст. 32 за підручником «Фізика 7 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».

В робочих зошитах записуємо тему, мету, обладнання, хід роботи, дані вимірювань та висновок.

Увага! Лабораторна робота виконується на основі малюнків. Але, бажаючі можуть визначати ціну поділки приладів, які можна, з дозволу батьків, знайти вдома! Це може бути, наприклад, лінійка, кравецький метр, дитяча пляшечка з поділками, спиртовий кімнатний або вуличний термометр (не медичний). Для виконання роботи треба мати три домашні прилади або просто скористатися поданими нижче малюнками.

Але перед початком роботи, обов’язково подивіться пояснювальне відео до роботи

PlayVideo YouTube

Слайд 4

Лабораторна робота №1 «Визначення ціни поділки шкали вимірювального приладу».

Мета роботи: визначити межі вимірювання та ціну поділки шкал різних вимірювальних приладів.

Обладнання:

1. Лінійка.

2. На вибір ще два прилади: кравецький метр, дитяча пляшечка з поділками, спиртовий кімнатний або вуличний термометр (не медичний!) тощо.

Хід роботи

Слайд 5

Дослід

1. Спочатку побудуйте таблицю в яку будуть вводитися дані експерименту.

Проскрольте таблицю вліво →

Назва приладу

Фізична величина вимірювана приладом

Одиниця вимірювальної величини

Блок позначок шкали приладу

Числа, якими позначені дві сусідні риски

Кількість поділок між сусідніми рисками, позначеними числами

Ціна поділки шкали

Межі вимірювання

Нижня

Верхня

Рулетка

будівельника

довжина

сантиметр

3 см

4 см

10

0, 1 см

0

3 м

Шкільна

лінійка

Кімнатний

термометр

Мірний циліндр

Як вже помітили, для прикладу перший рядок заповнений. Саме так, як виконаний дослід для «рулетки будівельника» ви маєте виконати обчислення та записи для шкільної лінійки, термометра та мірного циліндра. При бажанні, можна записати інші прилади, або зробити обчислення для більшої кількості шкал вимірювальних приладів.

2. Тепер уважно розглянемо перший прилад та зробимо відповідні записи, але поки заповнюємо лише перші п’ять стовпців таблиці.

Шкільна лінійка

3. Те ж саме робимо в другому досліді, але тепер для аналізу вибираємо кімнатний термометр.

Кімнатний термометр

4. Лишилось провести третій експеримент з мірним циліндром.

Мірний циліндр

Якщо все готово і усі п’ять стовпців таблиці заповнені, можна починати опрацьовувати результати, щоб закінчити дослідження.

Слайд 6

Опрацювання результатів експерименту

5. Пригадуємо формулу для обчислення ціни поділки та розраховуємо її для кожного приладу в робочому зошиті. Аналогічно досліджуючи прилади чи малюнки, записуємо межі вимірювання приладів.

Слайд 7

Висновок:

6. Сформулюйте висновок, у якому обов’язково зазначте: 1) що саме ви визначали; 2) які результати під час лабораторної роботи одержали; 3) для чого можуть знадобитися дані навички.

Слайд 8

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Визначення ціни поділки шкали вимірювального приладу», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Експериментальне завдання 2 (на ст. 31) за підручником «Фізика 7 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».

Також обов’язково ознайомтесь з Лабораторною роботою №2 «Вимірювання об’ємів твердих тіл, рідин і сипких матеріалів», яку будемо виконувати на наступному уроці. Опис даної експериментальної роботи знаходиться на ст. 37-39 підручника.


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!