16.03.2021 20:14
для всіх
10090
    
  2 | 2  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

ЛР. Визначення модуля пружності гуми

ЛР. Визначення модуля пружності гуми 10 клас

Мета онлайн уроку: формувати під час під час очного або дистанційного навчання експериментальні уміння визначати пружні властивості тіла та дослідницькі навички

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Онлайн перевірка знань

Перед початком лабораторної роботи, пригадайте урок «Механічні властивості твердих тіл», адже саме розуміння формул з цього уроку дозволять зрозуміти дослід та провести відповідні обчислення.

Пройдемо відповідний інтерактивний тест, щоб пересвідчитися в розумінні теми.

Тест "Механічні властивості твердих тіл"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Механічні властивості твердих тіл" під час дистанційного навчання.

Слайд 2

Вивчення нового матеріалу

Опрацьовуємо очно або дистанційно лабораторну роботу №8 «Визначення модуля пружності (модуля Юнга) гуми».

Увага! Дана лабораторна робота проводиться при дистанційному навчанні на основі даних, які ви візьмете з малюнка. Проводити дослід власноруч в домашніх умовах не потрібно.

В робочих зошитах записуємо тему, мету, обладнання, хід роботи, дані вимірювань та висновок.

Слайд 3

Лабораторна робота №8 «Визначення модуля пружності (модуля Юнга) гуми».

Мета роботи: експериментально перевірити закон Гука і визначити модуль пружності гуми.

Обладнання:

1. Лінійка.

2. Гумовий шнур.

3. Штангенциркуль.

4. Штатив.

5. Динамометр або тягарець.

Слайд 4

Хід роботи

Дослід.

1. Візьмемо гумовий шнур і виміряємо (дивимось значення на малюнку) його діаметр. (Хто не пам’ятає, як користуватися штангенциркулем, шукайте відео в Yuotube з підказками). Результат записуємо в зошит d= .

Визначення модуля пружності (модуля Юнга) речовини.

2. Фіксуємо повну довжину шнура (на малюнку). Записуємо значення l0= .

3. Підвішуємо до шнура тягарець масою 2 кг та фіксуємо його довжину в розтягненому стані: l= . Обчислюємо, на скільки розтягнувся шнур: Δl= .

Слайд 5

Опрацювання результатів експерименту

4. Знаючи масу важка, обчислюємо силу, з якою тягарець розтягує гумовий шнур. Зрозуміло, що ця сила буде дорівнювати вазі тягарця, тобто силі тяжіння, яка на нього діє: F=P=Fтяж=mg= .

5. Обчисліть модуль пружності (модуль Юнга) за наступною формулою:

Обчислення модуля пружності (модуля Юнга).

Хто бажає отримати за лабораторну роботу високу оцінку, має написати, як її вивести з формул параграфа §35 за підручником «Фізика 10 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».

Слайд 6

Висновок:

6. Зробіть висновок та запишіть його в робочий зошит.

Слайд 7

Домашнє завдання

Знайдіть через додаткові джерела інформацію про Роберта Гука та напишіть есе про наукові відкриття та винаходи вченого.


PlayЛР. Визначення модуля пружності гуми


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!