16.08.2020 19:54
для всіх
8412
    
  3 | 3  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

ЛР. Вимірювання об’ємів твердих тіл, рідин і сипких матеріалів

ЛР. Вимірювання об’ємів твердих тіл, рідин і сипких матеріалів 7 клас

Мета онлайн уроку: закріплення знань під час очного або дистанційного навчання про фізичну величину – об’єм тіла та методи його вимірювання, похибки та оцінювання точності вимірювань й удосконалення раніше засвоєних учнями знань шляхом проведення експерименту щодо вимірювання об’ємів твердих тіл правильної та неправильної форми, рідин та сипких матеріалів, оцінки точності цих вимірювань

Існує лише те, що можна виміряти.
М. Планк

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Онлайн перевірка знань

Перед початком лабораторної роботи обов’язково ще раз ознайомтесь з правилами техніки безпеки в кабінеті фізики, які написані на форзаці вашого підручника «Фізика 7 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».

Слайд 2

Тепер виконайте самостійну роботу. Завдання обов’язкові, без цих відповідей ви не зможете зробити лабораторну роботу. Тому при виникненні проблем при виконанні даної самостійної роботи, варто знову ж уважно перечитати теоретичні відомості до сьогоднішньої експериментальної роботи на ст. 37-38.

Перевірочна самостійна робота

1. Запишіть означення об’єму.

2. Які одиниці об’єму в СІ?

3. Вкажіть частинні та кратні одиниці об’єму.

4. Як визначити об’єм тіла правильної форми? Наведіть формулу для визначення об’єму прямокутного паралелепіпеда.

5. Як визначити об’єм тіла неправильної форми?

Слайд 3


Дистанційне Навчання З Фізики цікавиться

  • Як вважаєте, вміння вимірювання об’ємів рідин, сипких матеріалів та твердих тіл важливе в житті людини?
  • Відгукнутись

Слайд 4

Вивчення нового матеріалу

Опрацьовуємо очно або дистанційно лабораторну роботу №2 «Вимірювання об’ємів твердих тіл, рідин і сипких матеріалів». При підготовці використовуємо матеріал на ст. 37-39 за підручником «Фізика 7 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».

В робочих зошитах записуємо тему, мету, обладнання, хід роботи, дані вимірювань та висновок.

Увага! Лабораторна робота при дистанційному навчанні виконується з дозволу та під наглядом батьків. Визначати об’єми потрібно за допомогою домашніх інструментів. Мірна посудина може знайтися у мами на кухні, саме такий прилад кухарі використовують для визначення об’єму олії, цукру, муки тощо. Також мірні поділки знаходяться на дитячій посуді для новонароджених, яку теж можна використати для поданих експериментів. Але це все, повторюємо, треба обов’язково робити з дозволу та під наглядом батьків.

Але перед початком роботи, обов’язково подивіться пояснювальне відео до роботи

PlayVideo YouTube

Слайд 5

Лабораторна робота №2 «Вимірювання об’ємів твердих тіл, рідин і сипких матеріалів».

Мета роботи: виміряти об’єми твердих тіл (правильної та неправильної форм), рідини та сипких матеріалів.

Обладнання:

1. Мірна посудина.

2. Три пластикові стаканчики з водою, крупою (пшоно, рис, тощо) та піском.

3. Два тверді тіла: правильної форми (наприклад, можна виготовити з пластиліну чи вирізати з сирої картоплі прямокутний паралелепіпед) та неправильної форми (болтик, гайка, камінець).

4. Нитка.

Хід роботи

Слайд 6

Дослід 1. Визначення об’єму рідин і сипких матеріалів


1. Спочатку побудуйте таблицю в яку будуть вводитися дані з першого етапу експерименту.

Проскрольте таблицю вліво →

Номер досліду

Матеріал

Об’єм рідини або сипкого матеріалу Vвим, см3

1

Крупа

2

Пісок

3

Вода


2. Виміряємо об’єм сипкого матеріалу за допомогою мірного стакану. Розпочніть з крупи (пшоно, рис, тощо). Насипте половину посудини, визначте об’єм та запишіть дані в таблицю.

3. Те ж саме робимо в другому досліді, але тепер для визначення об’єму насипаємо пісок.

4. Лишилось провести третє вимірювання об’єму води.

Вимірювання об’єму води

Якщо все готово і уся таблиця заповнена, можна приступати до другого етапу експериментів: визначення об’єму твердих тіл.

Слайд 7

Дослід 2. Визначення об’єму твердих тіл

5. Побудуйте другу таблицю для другого етапу експериментів.

Проскрольте таблицю вліво →

Тіло

Прямі вимірювання

Непрямі вимірювання

Початковий об’єм води V1, см3

Об’єм води та тіла V2, см3

Об’єм тіла V=V1+V2, см3

Довжина тіла l, см

Ширина тіла d, см

Висота тіла h, см

Об’єм тіла V=ldh, см3

Тіло 1

Тіло 2


6. Виміряємо об’єм твердого тіла неправильної форми за допомогою мірної посудини. Як це зробити, записано на сторінці 37 підручника. Заповнюємо таблицю. Усі обчислення робимо під таблицею.

Вимірюємо об’єм твердого тіла неправильної форми

7. Тепер тим же методом виміряємо об’єм твердого тіла правильної форми, тобто за допомогою мірної посудини.

8. Лишилось обчислити об’єм другого тіла через непрямі вимірювання, тобто виміряти лінійкою довжину, ширину та висоту тіла і обчислити об’єм по відповідній формулі. Але не забудьте перед цим визначити та записати ціну поділки лінійки, якою будете здійснювати вимірювання. Вам це знадобиться для визначення абсолютної та відносної похибки.

Слайд 8

Опрацювання результатів експерименту

9. Проаналізуйте різні способи вимірювання об’єму твердого тіла та зазначте:

а) в яких випадках доцільніше використовувати прямий та непрямий вид вимірювання об’єму твердого тіла;

б) чинники, які вплинули на точність одержаних вами результатів.

10. Хто бажає отримати вищий бал, має оцінити абсолютну та відносну похибки вимірювань та записати в робочий зошит кожен результат вимірювання об’єму у вигляді:

Записуємо результат

Слайд 9

Висновок:

11. Сформулюйте та запишіть висновок, у якому обов’язково зазначте: 1) що саме ви визначали; 2) для чого можуть знадобитися дані навички.

Слайд 10

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Вимірювання об’ємів твердих тіл, рідин і сипких матеріалів», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Творче завдання на ст. 39 за підручником «Фізика 7 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий». Виконуємо та нотуємо безпосередньо в межах лабораторної роботи після висновку.

Також обов’язково ознайомтесь з Лабораторною роботою №3 «Вимірювання розмірів малих тіл», яку будемо опрацьовувати на наступному уроці. Опис даної експериментальної роботи знаходиться на ст. 39-41 підручника.


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Дистанційне Навчання З Фізики цікавиться

  • Дистанційне Навчання З ФізикиМаєте питання, пропозиції або помітили помилку? Напишіть нам та ставте лайк!
  • Задонатити
  • Добровільну фінансову допомогу на розвиток проекту у вигляді довільної суми коштів, яка Вас не обтяжує, можна швидко надіслати за вказаним під кнопкою "Задонатити" посиланням

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!