Розв’язування задач з теми: Електромагніти та їх застосування
9 клас
Мета онлайн уроку: закріпити знання під час очного або дистанційного навчання з теми «Електромагніти та їх застосування»; продовжити формування вмінь і навичок учнів розв’язувати фізичні задачі, застосовуючи набуті знання
Для вченої і освіченої людини жити – значить мислити.
Цицерон
Слайд 1
Актуалізація опорних знань. Перевірка знань
Пройдіть інтерактивний тест з попереднього уроку, щоб пригадати пройдену тему. Це допоможе справитися з усіма поданими завданнями.
Тест "Електромагніти та їх застосування"
Слайд 2
Застосування набутих знань по темі «Електромагніти та їх застосування»
Опрацьовуємо задачі в робочих зошитах. Якщо щось не виходить, значить треба повторити пройдений урок «Електромагніти та їх застосування».
Перший у світі електромагніт у 1825 р. створив англійський винахідник Вільям Стерджень.
Але спочатку переглянемо пізнавальне відео з сучасним українським електромагнітом з підіймальною силою в 16000 кг.
Слайд 3
Якісні задачі
Задача 1.
У коробці знаходиться два різновиди заклепок: сталеві та латунні. Як можна швидко їх розділити?
Слайд 4
Задача 2.
У кожному автомобілі знайдеться з десяток встановлених реле (реле фар, реле склопідйомників тощо). Навіщо вони потрібні та як вони працюють?
Слайд 5
Задача 3.
Подивіться на малюнок та скажіть: де в даного електромагніта північ та південь?
Слайд 6
Відео-задача 4.
Поряд з постійним магнітом знаходиться гнучкий провідник. Коли через нього пропустили струм, він притягнувся до магніту. Чому? Зверніть увагу на напрям струму.
Слайд 7
Задача 5 (Вправа 6, Задача 6 з підручника).
Скориставшись малюнком, спробуйте розібратися, як працює електричний дзвінок.
Слайд 8
Домашнє завдання
Вправи до онлайн уроку «Розв’язування задач з теми: Електромагніти та їх застосування», які вкаже ваш учитель фізики.
Також обов’язково ознайомтесь з Лабораторною роботою №1 «Складання та випробування електромагніта», яку будемо опрацьовувати на наступному уроці. Опис даної експериментальної роботи знаходиться на ст. 32-33 підручника.
Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":