03.09.2020 00:22
для всіх
4666
    
  14 | 14  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Предмет астрономії. Її розвиток і значення в житті суспільства

Предмет астрономії. Її розвиток і значення в житті суспільства 11 клас

Мета онлайн уроку: дізнатися причини під час очного або дистанційного навчання, що зумовили зародження й розвиток астрономії; зацікавити учнів проблемою вивчення та освоєння космосу; розкрити практичне значення астрономії; показати зв’язок астрономії з іншими науками

Астрономія заставляє душу дивитися вгору та веде нас із цього світу в інший.
Платон

Слайд 1

Активізація пізнавальної діяльності учнів. Актуалізація опорних знань

Світ величезний і непередбачуваний. Зовсім недощавно вчені помітили величезну чорну діру, яка не мала би існувати.  

А тепер уявіть, скільки ми ще не знаємо і не розуміємо про Всесвіт. Але з сьогоднішнього дня цю темінь почнемо розвіювати. Впродовж року, на уроках астрономії, ми навчимося помічати та розуміти дуже багато речей про які ще кілька десятків років назад писали лише в фантастичних книгах. Адже космос – це вже не майбутнє, а сьогодення. Можливо, навіть хтось з вас зможе полетіти на Марс через якихось 10 років та стати справжнім космонавтом, наче Зоряний лицар Пітер Квілл чи Ґамора з фільму «Вартові галактики».

Вартові галактики

Слайд 2

Вивчення нового матеріалу «Предмет астрономії. Її розвиток і значення в житті суспільства»

Опрацьовуємо очно або дистанційно параграф «Предмет астрономії. Її розвиток і значення в житті суспільства. Короткий огляд об’єктів дослідження в астрономії» на ст. 4-8 за підручником «Астрономія 11 клас, М. П. Пришляк». Пишемо конспект.

При дистанційному навчанні, розпочати варто з узагальнюючого відео по темі.

PlayVideo YouTube

Що вивчає астрономія?

Астрономія — фундаментальна наука, яка вивчає об’єкти Всесвіту та Всесвіт в цілому.

Астрономія походить із грецької мови (astron – зоря, nomos – закон).

Астрономія

Слайд 3

Астрономія споріднена з іншими природничими науками — фізикою, хімією, математикою, біологією, філософією, тому що на Землі й у космосі діють одні й ті самі закони природи.

Астрономія поділяється на окремі підрозділи (або напрями), у яких використовуються властиві лише їм методи та засоби досліджень.

Астрометрія — розділ астрономії, що вивчає положення і рух небесних тіл та їх систем.

Небесна механіка — розділ астрономії, що вивчає закони руху небесних тіл.

Астрофізика — розділ астрономії, що вивчає фізичні явища й хімічні процеси, які відбуваються в небесних тілах, їх системах та в космічному просторі.

Космологія — розділ астрономії, що вивчає походження, будову та еволюцію Всесвіту як єдиного цілого.

Астрономія також пов’язана з псевдонаукою астрологією, хоча нічого спільного між ними немає.

Астрологія (грец. αστρον — зірка, λογος — вчення) — паранаукова система знань, спираючись на яку, нібито можливо за розташуванням небесних тіл передбачати майбутнє.

Слайд 4

Історія розвитку астрономії

Можливо, Стоунхендж, вік якого налічує 5-6 тис. років, і є першою астрономічною обсерваторією, яка збереглась до наших днів.

Стоунхендж

Перші науковці, які вивчали Всесвіт, були філософи.

Аристарх Самоський (310-230 рр. до н. е.) вперше спробував зрозуміти наш Всесвіт, спрогнозувавши, що в центрі усього – Сонце.

Аристарх Самоський

Проте згодом більшість вчених почали схилятись до геоцентричної системи світу, що визначало центром Всесвіту Землю. Найбільш це вчення набуло розголосу завдяки працям Клавдія Птолемея (бл. 100-170).

Птолемей

Геоцентрична система світу

Польський астроном Миколай Коперник (1473–1543) у праці «Про обертання небесних тіл» представив власну геліоцентричну систему світу. За його теорією, центральне місце належить Сонцю, а Земля та інші планети обертаються навколо нього по колових (не еліптичних) орбітах.

Миколай Коперник (1473–1543)

Миколай Коперник

Геліоцентрична система світу

Остаточно затвердив вчення Коперника, отримавши безперечні докази його правдивості, італійський фізик, механік і астроном Галілео Галілей (1564–1642).

Галілео Галілей

Сучасник Галілея Йоганн Кеплер (1571–1630) уславлений тим, що, здійснюючи спостереження за рухом Марса, визначив три закони руху планет.

Йоганн Кеплер

Англійський вчений ХVІІІ ст. Ісаак Ньютон відкрив основні закони механіки та закон всесвітнього тяжіння. Він довів універсальність сили тяжіння (гравітації), що керує рухом зір і галактик.

Ісаак Ньютон

Найвидатніший учений ХХ ст. Альберт Ейнштейн (1879–1955) став основоположником загальної теорії відносності, завдяки якій інтенсивного розвитку набув розділ сучасної астрономії, що вивчає походження, будову й еволюцію Всесвіту як єдиного цілого, — космологія.

Альберт Ейнштейн

Слайд 5

4 жовтня 1957 р. – розпочалася ера космонавтики. Саме в цей день СССР запустив в космос перший штучний супутник Землі ПС-1 (Простий супутник – 1).

Перший штучний супутник Землі ПС-1

Слайд 6

Наша космічна адреса:

Всесвіт

Всесвіт

Галактика Чумацький шлях

Галактика Чумацький шлях

Сонячна система

Астрономія

Планета Земля

Планета Земля

Європа

Європа

Україна

Україна

Слайд 7

Тепер давайте відволічемось та подивимось на деякі космічні об’єкти, які ми будемо вивчати впродовж року.

Комета Галлея (1882 р.)

Комета Галлея

Комета Чурюмова – Герасименко

Комета Чурюмова – Герасименко

Знімки з телескопу Хаббл

Фото з телескопа Хаббл

Фото з телескопа Хаббл 2

Фото з телескопа Хаббл 3

Фото з телескопа Хаббл 4

Слайд 8

А ось відео з космосу «наживо»

Прямий ефір NASA – Земля з космосу:

PlayVideo YouTube

Слайд 9

Закріплення набутих знань

Пройдемо інтерактивний міні-тест онлайн уроку «Предмет астрономії. Її розвиток і значення в житті суспільства», побудований на основі контрольних запитань параграфа, для остаточного закріплення поданого матеріалу.

Тест "Предмет астрономії. Її розвиток і значення в житті суспільства"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Предмет астрономії. Її розвиток і значення в житті суспільства" під час очного або дистанційного навчання.

Слайд 10

Домашнє завдання

Завдання до онлайн уроку «Предмет астрономії. Її розвиток і значення в житті суспільства», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, підготувати доповідь «Використання астрономії в формуванні світогляду та культури людини».


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!