05.09.2020 00:00
для всіх
5617
    
  5 | 5  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Небесні світила й небесна сфера. Сузір’я. Зоряні величини

Небесні світила й небесна сфера. Сузір’я. Зоряні величини 11 клас

Мета онлайн уроку: пояснити під час очного або дистанційного навчання причини видимих рухів світил по небесній сфері та зоряні величини; ознайомити учнів з поняттям небесної сфери та сузір’ями

Астрономія – найдивовижніша з усіх інших наук. Можливо, що це і найстарша з усіх наук.
Тетяна Гонтарук. Книга «Я пізнаю світ. Космос»

Слайд 1

Активізація пізнавальної діяльності учнів. Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Для початку пройдемо повторно тест з попереднього уроку «Предмет астрономії. Її розвиток і значення в житті суспільства» для закріплення пройденої теми та актуалізації відповідних знань для вивчення нового матеріалу.

Тест "Предмет астрономії. Її розвиток і значення в житті суспільства"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Предмет астрономії. Її розвиток і значення в житті суспільства" під час очного або дистанційного навчання.

Слайд 2

Вивчення нового матеріалу «Небесні світила й небесна сфера. Сузір’я. Зоряні величини»

Опрацьовуємо очно або дистанційно параграф «Небесні світила й небесна сфера. Сузір’я. Зоряні величини», §1.1 на ст. 9-12 за підручником «Астрономія 11 клас, М. П. Пришляк». Пишемо конспект.

При дистанційному навчанні, розпочати варто з узагальнюючого відео по темі.


PlayVideo YouTube

Слайд 3

Небесні світила й небесна сфера

Небесна сфера — це уявну поверхня небосхилу.

Небесна сфера

O — центр небесної сфери (місце розташування спостерігача);

Q — верхня точка небесного екватора;

Q’ — нижня точка небесного екватора;

М — світило;

ZZ’ — прямовисна лінія;

Зеніт (Z) — верхня точка перетину прямовисної лінії з небесною сферою;

Надир (Z’) — точка небесної сфери, протилежна зеніту;

PNPS — вісь світу;

PN — Північний полюс світу;

PS — Південний полюс світу;

Екліптика

Небесний екватор — велике коло, яке проходить через центр небесної сфери і перпендикулярне до осі світу.

Коло схилень світила (PNMPS) — це велике коло небесної сфери, що проходить через полюси світу й саме світило.

Велике коло небесної сфери, яке проходить через точки зеніта, надира та полюси світу, називають небесним меридіаном.

Видимий річний шлях Сонця серед зір називають екліптикою.

Точку небесного екватора, через яку Сонце під час свого руху по екліптиці переходить з Південної півкулі неба в Північну, називають точкою весняного рівнодення.

Точка небесного екватора, через яку Сонце переходить з Північної півкулі небесної сфери у Південну, — точка осіннього рівнодення.

Слайд 4

Одиниці вимірювання відстаней

Астрономічна одиниця (а. о.) — середня відстань між центрами Землі та Сонця.

1 а. о. ≈ 150·106 км

Світловий рік (св. рік) — відстань, яку проходить світловий промінь за 1 рік, рухаючись зі швидкістю 300000 км/с.

1 св. рік ≈ 1013 км

Слайд 5

Сузір’я

За межами Сонячної системи, на відстані понад 100 000 а. о., починається зона тяжіння інших зір. Неозброєним оком на небі можна побачити близько 3000 зір, які утворюють 88 сузір’їв.

Ось деякі з них.

Велика та Мала ведмедиця

Велика та Мала ведмедиця

Сузір’я Велика ведмедиця

Велика ведмедиця

Сузір’я Оріон

Оріон

Сузір’я Близнюки

Близнюки

Сузір’я Лев

Лев

Але найкраще дивитися на сузір’я за допомогою програми з доповненою реальністю. Скачайте з Google Play Маркет на свій смартфон або планшет програму Star Chart і ви зможете в реальному часі дивитися на сузір’я, місяць, планети та ряд інших об’єктів в будь-який час дня та ночі навіть з кімнати без вікон.

Скачати програму Star Chart

Слайд 6

Зоряні величини

Гіппарх розділив усі видимі зорі за яскравістю на 6 своєрідних класів — 6 зоряних величин. Найяскравіші — зорі першої величини, найслабші, які ледве видно на нічному небі, — шостої. У XIX ст. англійський астроном Н. Погсон (1829–1891) доповнив визначення зоряної величини ще однією умовою: зорі першої зоряної величини мають бути у 100 разів яскравіші за зорі шостої величини.

Зоряні величини

Найяскравіша Полярна зоря має зоряну величину m = +2m.

Полярна зоря

Сонце має зоряну величину m = –26, 7m.

Слайд 7

Закріплення набутих знань

Пройдемо інтерактивний міні-тест онлайн уроку «Небесні світила й небесна сфера. Сузір’я. Зоряні величини», побудований на основі контрольних запитань параграфа, для остаточного закріплення поданого матеріалу.

Тест "Небесні світила й небесна сфера. Сузір’я. Зоряні величини"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Небесні світила й небесна сфера. Сузір’я. Зоряні величини" для очного або дистанційного навчання.

Слайд 8

Домашнє завдання

Завдання до онлайн уроку «Небесні світила й небесна сфера. Сузір’я. Зоряні величини», які вкаже ваш учитель астрономії.

Наприклад, провести спостереження за сузір’ями, планетами нашої сонячної системи та іншими космічними об’єктами за допомогою програм Stellarium або Star Chart в вечірній час, порівнюючи доповнену реальність з реальним зоряним небом.


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!