Криволінійний рух під дією незмінної сили тяжіння
10 класМета онлайн уроку: формувати уявлення під час очного або дистанційного навчання про особливості криволінійного руху тіл під дією сили тяжіння; формувати знання про рух тіл, кинутих горизонтально та під кутом до горизонту, та вміння визначати параметри таких рухів
І. Ньютон
Актуалізація опорних знань. Перевірка знань
Переглянемо цирковий номер «Людина – гарматне ядро».
На цьому уроці ви дізнаєтесь, на які закони спирались творці подібних атракціонів, розраховуючи стрибок «людини – гарматне ядро».
Вивчення нового матеріалу «Криволінійний рух під дією незмінної сили тяжіння»
Опрацьовуємо дистанційно параграф «Вільне падіння і криволінійний рух під дією незмінної сили тяжіння» §7, п. 4-7 за підручником «Фізика 10 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий». Складаємо конспект. Нижче виділені головні означення. Але розпочнемо з перегляду узагальнюючого відео по темі.
Для візуалізації фізичних явищ можна скористатися анімаціями/симуляціями за вказаними посиланнями: рух тіла, кинутого горизонтально; рух тіла, кинутого горизонтально 2; рух тіла, кинутого під кутом до горизонту.
Але розпочати варто з пояснювального відео
Уявімо, що з мосту в горизонтальному напрямку чимдуж кинули камінь і в ту ж саму мить з іншої руки було випущено такий же камінь.
Дистанційне Навчання З Фізики цікавиться
Як рухається тіло, кинуте горизонтально або під кутом до горизонту
Траєкторія руху тіла, кинутого горизонтально або під кутом до горизонту, — параболічна. Такі рухи розглядають як результат додавання двох простих рухів: горизонтального — рівномірного уздовж осі OX і вертикального — рівноприскореного (з прискоренням g) уздовж осі OY. При цьому рівняння залежностей проекції швидкості та координати від часу мають вигляд:
1) для горизонтального
2) для вертикального
Закріплення набутих знань
Розглянемо задачі 2 та 3 з п. 6 та 7 з підручника «Фізика 10 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий» на сторінках 44-45 та проаналізуємо розв’язок.
Розв’язування задач
Задача (з підручника «Фізика 10 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий»: Вправа 7, №3).
Струмінь води, напрямлений під кутом 60° до горизонту, сягнув висоти 15 м.
1) Знайдіть: а) швидкість витікання води; б) час польоту частинок струменя; в) дальність польоту частинок струменя.
2) Якою буде дальність струменя, якщо спрямувати його під кутом 30° до горизонту?
3) Чому струмінь води розширюється?
Домашнє завдання
Вправи до онлайн уроку «Криволінійний рух під дією незмінної сили тяжіння», які вкаже ваш учитель фізики.
Наприклад, Вправа 7, завдання 2 за підручником «Фізика 10 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий». Також ще раз розгляньте та законспектуйте задачі 2 та 3 з п. 6 та 7 на сторінках 44-45 параграфу.