Мета онлайн уроку: поглибити під час очного або дистанційного навчання знання про рівноприскорений рух; формувати уявлення про вільне падіння як окремий випадок рівноприскореного руху та рух тіла, кинутого вертикально вниз або вгору
Якщо я й бачив далі від інших, то через те, що стояв на плечах гігантів.
І. Ньютон
Слайд 1
Актуалізація опорних знань. Перевірка знань
Пригадаємо дослід Ньютона з вільним падінням. Нещодавно його повторили в сучасній лабораторії.
А ще, подивимося приклад підкорення «вільного падіння» людиною.
Слайд 2
Вивчення нового матеріалу «Вільне падіння»
Опрацьовуємо дистанційно параграф «Вільне падіння і криволінійний рух під дією незмінної сили тяжіння» §7, п. 1-3 за підручником «Фізика 10 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий». Складаємо конспект. Нижче виділені головні означення. Але розпочнемо з перегляду узагальнюючого відео по темі.
Слайд 3
Вільне падіння
Падіння тіл у безповітряному просторі, тобто падіння лише під дією сили тяжіння, називають вільним падінням.
Слайд 4
Як рухається тіло, кинуте вертикально
Рух тіла, кинутого вертикально вгору або вниз, — це рівноприскорений прямолінійний рух із прискоренням, що дорівнює прискоренню вільного падіння:
Формули для розрахунку кінематичних характеристик вільного падіння
Слайд 5
Закріплення набутих знань
Пройдіть інтерактивний міні-тест «Вільне падіння», який складений на основі контрольних запитань параграфа, щоб остаточно закріпити пройдений матеріал.
Тест "Вільне падіння"
Слайд 6
Розглянемо задачу 1 з п. 3 з підручника «Фізика 10 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий» на сторінці 41-42 та проаналізуємо розв’язок.
Слайд 7
Розв’язування задач
Задача 1.
Тіло кинули вертикально вгору зі швидкістю 30 м/с. На яку максимальну висоту воно підніметься? Через який час від моменту кидання тіло впаде на землю? Зробіть висновок оцінивши час польоту.
Підказка: Обов’язково робимо малюнок. Усі формули, які знадобляться для розв’язування задачі, є в параграфі та в даному онлайн уроці. При обчисленні часу, не забуваємо, що тіло подолало два шляхи.
h=
t=
Домашнє завдання
Вправи до онлайн уроку «Вільне падіння», які вкаже ваш учитель фізики.