Мета онлайн уроку: засвоєння учнями під час очного або дистанційного навчання нових знань про механічний рух, його відносність, систему відліку та матеріальну точку, як фізичну модель тіла
Буття є рух або пов’язане з рухом.
Плутарх
Слайд 1
Актуалізація опорних знань. Онлайн перевірка знань
Подивіться уважно відео, де показано, як космонавти ремонтують телескоп Габбл на орбіті Землі.
Дистанційне Навчання З Фізики цікавиться
Як гадаєте? Телескоп з космонавтом рухаються з величезною швидкістю чи стоять на місці?
Вивчення нового матеріалу «Механічний рух. Відносність руху»
Опрацьовуємо дистанційно параграфи §6 на сторінці 50-53 за підручником «Фізика 7 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий». Для зручності, нижче ми виділили основні тези з матеріалу. Уважно прочитайте та запишіть їх в робочий зошит.
Для візуалізації фізичних явищ можна скористатися анімаціями/симуляціями за вказаними посиланнями: система відліку.
При дистанційному навчанні розпочати варто з пояснювального відео по темі (дивитися першу частину, до 5 хв 45 с).
Слайд 3
Механічний рух
Механічний рух — це зміна з часом положення тіла або частин тіла в просторі відносно інших тіл.
Слайд 4
Система відліку
Тіло відліку, пов’язана з ним система координат і годинник утворюють систему відліку.
Проскрольте таблицю вліво →
Система відліку
Тіло відліку
Система координат
Прилад для відліку часу
Тіло, відносно якого розглядається положення рухомого тіла, називають тілом відліку. Вибір тіла відліку є довільним.
Розглянемо різні системи координат
А тепер подивимося на систему відліку
Слайд 5
Матеріальна точка
У фізиці для спрощення опису руху тіла використовують фізичну модель — матеріальну точку.
Матеріальна точка — це фізична модель тіла, розмірами якого в умовах даної задачі можна знехтувати.
Слайд 6
Відносність руху та спокою
Стани руху та спокою залежать від вибору системи відліку, тобто є відносними.
А тепер дамо відповідь на питання, яке вказане на початку уроку. Телескоп Габбл з відео рухаються відносно нас з величезною швидкістю в 7500 м/с. Але відносно космонавта телескоп нерухомий.
Слайд 7
Закріплення набутих знань
Пройдіть інтерактивний тест «Механічний рух. Відносність руху», побудований на основі контрольних запитань з підручника фізики 7 класу.
Тест "Механічний рух. Відносність руху"
Слайд 8
Домашнє завдання
Вправи та завдання до онлайн уроку «Механічний рух. Відносність руху», які вкаже ваш учитель фізики.